“SEK-SEK”, “MENDİL KAPMACA” OKUL BAHÇELERİNDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi kuşaklar boyunca gelen geleneksel oyunları, okul bahçelerine taşıyor.

“SEK-SEK”, “MENDİL KAPMACA” OKUL BAHÇELERİNDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi kuşaklar boyunca gelen geleneksel oyunları, okul bahçelerine taşıyor. Aralarında “Sek, sek”, “Tombik”, “mendil kapmaca”, “Üç Taş” gibi oyun şekillerini bir proje kapsamında okul bahçelerine çizen Ankara Büyükşehir Belediyesi, çocukların oyun dünyasının gelişmesine de büyük katkı sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı “Okul Bahçelerine Geleneksel Oyun Alanları Yapım İşi” kapsamında Ankara’daki okulların oyun alanlarına, “soğuk yol çizgi boyası” ile “Geleneksel Oyun Çizgileri”ni taşıyor. Okul bahçelerinin asfalt zeminlerine yapılan “Geleneksel Oyun Çizgileri” sayesinde çocuklar anne ve babalarının oyun dünyasını yaşıyor.

-15 FARKLI OYUN GRUBU-

Kent Estetiği Dairesi, bu amaçla 15 farklı oyun çizgisini okul bahçelerine çizdirmeye başladı. Şu ana kadar 31 okula oyun çizgisi yapılırken, projenin Ankara’nın mücavir alanında bulunan 420 okulu kapsayacağı belirtiliyor. Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, okul bahçesinin büyüklüğüne göre oyun gruplarının belirlendiğini, buna göre “çoklu sek-sek” oyununun ancak okul bahçesi büyükse yapılabildiğine dikkat çektiler.

Okul müdürlerinin ve öğretmenlerin projeden çok memnun olduklarını kaydeden Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, yaz ayları boyunca çalışmalarının süreceğini belirttiler. Yetkililer uygulamanın sadece devlet okullarını kapsadığını, projeden oyun bahçesi asfalt olan okulların yararlanacağını ifade ettiler.

-OYUN ÇEŞİTLERİ

Kent Estetiği Dairesi yetkilileri ilkokullara yapılan geleneksel çocuk oyun çizgilerini şöyle sıraladılar:

“Tombik, Mendil Kapmaca, Yakan Top, Yağ Satarım Bal Satarım, Sek-Sek, Üç Taş, Yılan Sek-Sek,Sürüklemeli Sek Sek, Köşe Kapmaca, 10’lu Sek-Sek, Çoklu Sek-Sek, Pusula, Denge çizgisi, Hareket Dizini, Oyun Grubu, Labirent”

Yetkililer, çizilen oyun alanlarıyla çocukların sadece öğrenim dönemlerinde değil, tatil günlerinde de okul bahçelerinden oyun alanı olarak yararlanacaklarını kaydettiler.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2013, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER