Azerbaycan'ın Şah Deniz II sahasından üretilecek doğalgazı Avrupa'ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde resmi anlaşma dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in şahitliğinde imzalandı.
DEV BİR ADIM ATILDIİstanbul'da Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen imza töreninde, anlaşmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev imzaladı. Erdoğan ve Aliyev anlaşmaya şahit olarak imza attı. Aliyev'le birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, imzalanan TANAP Projesi'ne ilişkin anlaşmalarla birlikte projenin hukuki altyapısının tamamlanmasına yönelik en önemli adımın atıldığını belirterek, "Proje, ülkelerimiz arasındaki stratejik ilişkileri derinleştirmekle kalmayacak, Azerbaycan ile Avrupa arasında Türkiye üzerinden organik bir bağ tesis edecektir" dedi.
ALİYEV'DEN SÖZTANAP Projesi'nin Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transit taşınmasına imkan tanıyacak çok önemli ve tarihi vasfı olan bir proje olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Projenin hayata geçmesiyle, ülkelerimiz hem Avrupa Birliği'nin kaynak çeşitlendirme hedefine kayda değer bir katkı sağlamış hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde önemli bir rol de üstlenmiş olacaklar. Diğer bir deyişle, Doğu-Batı enerji koridorunu oluşturan bütün bu projeler, bölgede güvenlik ve barışın geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması yolunda stratejik atılımlardır."
"SIKINTI YOK"Başbakan Erdoğan, 30 milyar metreküp kapasitesi olan TANAP'ta hedeflenenin 50 milyar metreküp doğalgaz olduğunu belirterek, "Bugün 6 milyar metreküp, ama daha sonra buradan 10 milyar metreküp doğalgaz alabileceğiz. Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım 'o kadar verebiliriz' dedi. Sıkıntı yok" dedi.
ALİYEV: SADECE TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'IN PROJESİDünyada Türkiye ve Azerbaycan arasındaki sıkı ilişki gibi olan ikinci bir birliktelik bilmediğini dile getiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, şunları kaydetti: "Türkiye ile bölge sorunları üzerinde birlikte hareket ediyoruz. Ekonomik alandaki işbirliklerimiz, bölgede büyük önem taşıyor. Gerçekleştirdiğimiz büyük projeler dünyada ses getiriyor. Enerji alanında bizim birlikte gerçekleştirdiğimiz büyük projeler bugün dünya enerji haritasına yeni tanımlar getirdi. Bölgeyi birlikte yürüttüğümüz projeler olmaksızın tasavvur etmek imkansız. 2006'da Baku-Tiflis-Ceyhan, 2007'de Baku-Tiflis-Erzurum, Avrupa'nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirdi. Bugün de tarihi öneme haiz TANAP projesine start veriyoruz."
BU PROJE BAŞARILI OLACAKAliyev, TANAP projesinin de başarılı olacağına inandığını söyledi. Projenin sadece Türkiye ve Azerbaycan'a ait olduğunu belirten Aliyev "Bu projeyi kendi gücümüz, paramız ve teknik imkanlarımızla yürüteceğiz. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda Türkiye'ye daha fazla gaz sevk edeceğiz ve Türkiye üzerinden Avrupa'nın enerji arzını karşılayacağız. Bu konuyla alakalı iki ülke arasında fikir ayrılığı yok. TANAP projesi büyük miktarda gaz sevkıyatını öngörüyor'' diye konuştu.
7 MİLYAR DOLARLIK PROJEDE BOTAŞ'IN PAYI YÜZDE 2087 milyar dolar yatırımla 5 yılda hayata geçecek. TANAP'ta Botaş'ın payı yüzde 20, Socar'ın payı ise yüzde 80 olacak.
82020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023'te 23'e, 2026'da ise yılda 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor.
8Şah Deniz II Konsorsiyumu'nun 16 milyar metreküplük gazının, 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'ye satılacak, 10 milyar metreküplük kısmı da TANAP ile Avrupa'ya Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilecek.
8Giriş noktası Türkiye sınırı Türkgözü girişi olan 56 inçlik hattın, Avrupa'ya çıkış noktaları Yunanistan ve/veya Bulgaristan sınırları, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.
TANAP'ta öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek.
"DAHA FAZLA ÇALIŞALIM"7 milyar dolara malolacak projenin tamamlanma süresi ise Erdoğan ve Aliyev'in ortak basın toplantısında indirime gitti. Daha önce 6 yıl olarak belirtilen süreyle ilgili Aliyev, "5 yılda tamamlanacak" derken, Başbakan Erdoğan da "Daha fazla çalışalım 5 yıldan kısa sürede tamamlayalım" dedi.