Memurun zammı tiryakiden İçki ve sigaranın vergisi her 6 ayda bir enflasyon oranında artırılacak. Hükümet otomatik zammı isterse durduracak ya da erteleyecek.
SİGARA VE ALKOLE OTOMOTİK ZAMBugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Meclis’e sunulan vergi paketine göre içki ve sigaranın vergisi her 6 ayda bir otomatik olarak üretici enflasyonu oranında zamlanacak. Zamlar memur maaşlarına yapılacak 6’şar aylık zamlara denk gelecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ortak açıkladıkları vergi paketinden sürpriz vergiler çıktı. "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" dün Meclise gönderildi. Tasarıya göre sigara ve içki üzerindeki vergiler her 6 ayda bir enflasyon oranında artırılacak. Bu artış her yılın ocak ve temmuz aylarında Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) artışa paralel olarak yapılacak.
Çifte vergi artışı varEnflasyona endeksli vergi artışı sadece maktu vergilerde olacak. Nispi, yani oransal vergiler enflasyona göre artmayacak. Ancak, maktu vergilerdeki artış içki ve sigara fiyatlarını artıracağı için sigara fiyatı üzerinden belirlenen nispi vergiler de otomatik olarak artacak. Yani enflasyonun artıracağı maktu vergiler nispi vergileri de tetikleyerek zincirleme artışa neden olacak. Sonuçta içki ve sigara her 6 ayda bir çifte zam görecek.
Hükümetin yetkisindeTasarıya göre, söz konusu vergi artışları 6 ayda bir otomatik olarak artarken, bu "yasal" artışı frenleyecek tek yetki Bakanlar Kurulu’na verildi. Bakanlar Kurulu, 6 ayda bir artan vergileri isterse uygulatmayacak. Bakanlar Kurulu ayrıca, yasada ocak ve temmuz olarak belirlenen zam dönemlerini istediği gibi gün ve ay olarak değiştirebilecek.
Dikkat çekici kaynakİçki ve sigaraya her 6 ayda bir zam getirilmesi aynı dönemde zam alan memur ve emekliler için kaynağın karşılanmasında önemli bir rol üstlenecek. İçki ve sigaradan alınan vergiler her 6 ayda bir artacağı için Maliye’nin bu yolla kasasına girecek kaynak memur ve emeklilere ödenen kaynağın önemli bir bölümünü karşılayacak.
Elektrikli aracın ÖTV'si yüzde 3Tasarıyla elektrikli otomobillere getirilmesi düşünülen vergi avantajına da ilave yapıldı. Buna göre, halen 1600 cc ve altında olan benzinli, LPG’li ya da dizel otomobillere yüzde 38 ÖTV uygulanırken elektrikli araçlardan sadece yüzde 3 ÖTV alınıyor. Yeni düzenlemeyle elektrikli otomobillerin pillerine de yüzde 3 ÖTV uygulanacak. Bu sayede, elektrikli otomobiller kullanacakları piller için de düşük ÖTV ödeyecek.
Tüm ibadethanelere yardıma indirime tabiTasarıyla mükelleflerin yapacağı yardımların vergi indirimi konusunda da değişikliğe gidildi. Buna göre Yeşilay ve ibadethanelere yapılan yardımlar Gelir Vergisi’nden düşülebilecek. Tasarıda "ibadethane" ifadesi yer aldığı için söz konusu indirimden cami, kilise ya da havra gibi ibadet yerlerinin inşa ya da faaliyetlerinin devamı için yapılan yardımlar yararlandırılacak. Halen bu indirimler okul, sağlık tesisi, yurt, huzurevi ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan yardımlar için kullanılıyor.