Bakan Arslan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Mogan Gölü’nün dip çamuru temizliği için göle kurulan istasyonlardaki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Arslan ve Başkan Duruay, yosun ve bitki toplama vasıtasıyla gölden çekilen bitkileri tekrardan karaya çıkardı.
“Avrupa’nın en büyük iç su dip temizliğini yapıyoruz”
Bakan Arslan, Mogan Gölü’nde yaptığı açıklamada, Mogan Gölü temizliği çalışmasının, Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci en büyük iç su dip temizliğini kapsadığını söyledi.
‘Temizlik denilince gölün içerisindeki pis çamur alınır, dışarıya atılır’ diye bir algı olduğunu ifade eden Bakan Arslan, “Bizim burada yaptığımız çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek, dipten taradığımız çamuru, otu, yosunu ayrıca değerlendirdiğimiz ve çıkardığımız suyu da temizledikten sonra da tekrar göle kazandırdığımız bir çalışma yapıyoruz. Biz bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.
“Gölün dibini, 3,5-4 metreye kadar temizleyeceğiz”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ülkenin bütün kıyılarında tarama işlemi yerine getiren 40’ın üzerinde deniz filosu olduğunun altını çizen Bakan Arslan, şunları kaydetti:
“Farklı özelliklere haiz gemilerden kaynaklı ciddi bir filomuz var. Biz bu filodan 4 tekneyi buraya getirdik. Özellikle en büyük teknemiz olan İMBAT tarama gemimizi parçalara böldük. 9 tırla buraya getirdik. Burada montajını yaparak, denize indirdik. İMBAT, Mogan’ın dibinden saatte 4 bin metreküp malzeme tarama ve işlem sahasına aktarabilme özelliğine haiz. Önünde bir tane dişli sistemi diyebileceğimiz malzemeyi alan ve vakum marifetiyle de sonra döşediğimiz borularla istediğimiz sahaya aktarabileceğimiz, özellikle dozajlama dediğimiz sahaya yaklaşık yarım metre çapında borular marifetiyle bu malzemeyi aktaracağız. Uzun mesafelerde de pompa terfi istasyonlarımız olacak. 3- 4 tane pompa terfi istasyonları marifetiyle çıkan katıya yakın malzemeyi bertaraf sahasına aktarabilmemiz için borular marifetiyle karaya basacağız. Saatte 4 bin metreküp malzemeyi borular marifetiyle karaya basacağız. 1,5-2 metre derinlikteki gölün dibini, 3,5-4 metreye kadar temizleme şansına sahip olacağız.”
“Suyu temizleyip çıkan çamuru bitkisel malzeme olarak geri dönüşüm yapacağız”
Bakan Arslan, İMBAT isimli tarama gemisiyle karaya gönderilen malzemede, dozajlama denilen bir işlem yapacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Dozajlama tesislerinde, özellikle çamurun sudan ayrılması ve çamurun birbirini tutabilmesi adına bir işlem yapacağız. Daha sonra o malzemeyi geotekstil dediğimiz memranların içine aktaracağız. Burada su süzülerek temizlenecek. Ayrıştırdığımız su tekrar göle gelecek. Oradan çıkan bitkisel toprak niteliğindeki katı malzemeyi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir ve Gölbaşı Belediyelerimizin ortak çalışmasıyla belirlenmiş alana aktaracağız. Oradaki malzemeyi de bitkisel toprak olarak sisteme kazandırmış olacağız. Yani suyu temizliyoruz ve çıkan bütün çamuru burada bitkisel malzeme olarak tekrar geri dönüşüm yapıp kazandırıyoruz.”
“2 milyon 700 bin metreküp çamur taranacak”
Bakan Arslan, İMBAT’ın dışında iki geminin daha olduğunu belirterek, 2 milyon 700 bin metreküp çamuru tarayacaklarını ve geotekstil susuzlaştırma tüpleri vasıtasıyla yaklaşık 5'te birinin bitkisel toprak olarak bertaraf tesislerine gönderileceğini söyledi.
Bakan Arslan, yaklaşık olarak 3,7 kilometrekarelik alanda çalışacaklarını dile getirerek, Mogan Gölü'ndeki çamurla birlikte suyun beşte birini karaya çıkarıp, temizleyip tekrar Mogan'a vereceklerini, böylece Mogan Gölü'nün kirlilik ve kokudan arındırılacağını söyledi.
Mogan Gölü'nün temizlenmesinin ardından burada daha fazla balık ve canlının yaşayabilir hale geleceğini aktaran Bakan Arslan, “Geçmişte Mogan Gölü’nde insanlarımız yüzebiliyorlardı. Belediye Başkanımızla da bunu konuştuk. İnşallah bu temizlikten sonra insanlarımız burada yüzebilecekler” dedi.
Bakan Arslan’dan Başkan Duruay’a teşekkür
Bakan Arslan, gelecek hafta İMBAT’ın saatte 4 bin metreküp malzemeyi alacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Başlangıçta yakın mesafe olmak üzere daha sonra 2,5 kilometre civarında malzemeyi basabilir hale gelebilecek. 2018'in ilkbaharında da burayı temizlemiş, yazında da Gölbaşı'ndaki hemşehrilerimizin daha temiz göle ve suya kavuşmasını sağlayacağız. Gölbaşı Belediye Başkanımız da ekibiyle birlikte her zaman her türlü desteği veriyor. Onlara da teşekkür ediyorum.