Başbakan Binali Yıldırım, Gölbaşı’nda Ankara-Niğde otoyolunun temel atma törenine katıldı.Yıldırım temel atma töreninde, Gölbaşıların yıllardır beklediği , Konya Yolu’nun alta alınması projesinin müjdesini verdi.Yıldırım “Gölbaşı'nda yaşayan hemşehrilerime müjdem var. Ankara-Konya yolunun Gölbaşı kısmını yolun altına alıyoruz. Büyük bir proje. Hayırlı uğurlu olsun. Böylece artık orada trafik kazaları falan da olmayacak. 200 trilyondan fazla" İmzaladık, kararını verdik" dedi.
2019’da Bitecek
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara-Niğde otoyolunun 2019 yılı sonunda biterek hizmete gireceğini belirterek, projenin maliyetinin 4 milyar olduğunu, bu yol bittiğinde Ankara'dan Niğde'ye gidişin yarı yarıya azalacağını ve sürenin 4 saatten 2 saate düşeceğini söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım, bugün Ankara ve Türkiye'ye yakışan bir proje, yatırım ve hizmet için beraber olunduğunu belirten Yıldırım, "Bugün Ankara için Niğde ve arada bulunan Nevşehir, Aksaray, Kırşehir ve hatta Konya için tarihi bir gün. Edirne'den Ankara'ya, Ankara'dan Niğde'ye ve oradan Adana'ya, Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya ve güzergah üzerinde bulunan diğer iller de var. Bütün bu iller için büyük bir hayali gerçeğe dönüştürme adına son bir hamle yapıyoruz. Edirne'den otoyola giren bir vatandaşımız bu yol bittiğinde Şanlıurfa'ya kadar hiç araba sollamadan otoyolla gidecek, rahat konforlu bir seyahat edecek. Bu büyük eser hayırlı uğurlu olsun ve böylece 2 bin kilometrekarelik bir otoyolun eksik kalan 332 kilometrelik bölümünü de Ankara-/Niğde arasında bitirmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.
“Yolun Hikayesi Çok Hazin”
Bu yolun hikayesinin çok hazin olduğunu, 2000-2001 krizinden önce bu yolun yapımının ihale edildiğini, 8-10 firmaya başladığını anlatan Yıldırım "Ama Türkiye krizle yerle bir olunca proje de rafa kalkmış. Tıpkı yarım kalan havaalanları, yollar gibi. Ama 2002'de bu Aziz millet ne dedi, 'tek başına, iş başına, yakın ışıkları Türkiye aydınlansın' dediniz. Türkiye, bu kutlu yürüyüşüne o günlerden itibaren başladı. Geldiğimiz bu noktada önemli bir mesafe kat ettik. Türkiye'nin batıdan doğuya, kuzeyden güneye, bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik. yolları böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin" şeklinde konuştu.
"Bu proje 4 milyar lira" diyen Yıldırım, "Eski parayla 4 katrilyon. Bir proje sadece 4 milyar. Eskiden bırakın milyarları, milyonları bile Türkiye bulamazdı. Bugün Türkiye'nin nereden nereye gelindiğini görmek için bile bu projeye baksak yetiyor. 4 milyar lira yatırımı Türkiye'nin barajlardan, alt yapı yatırımlarında büyük eserleri olmuş ERG İnşaat tek başına yapıyor. Nasıl yapıyor? Bu yolu yapacak, bitirecek işletecek. Yapım dahil yaklaşık 12 sene, 11 küsur. 12 sene yapımı da çıkarsak, 3 yıl diyelim, 9 sene bu yol işletilecek. 9 sene sonunda devletin eline geçecek. Güzel iş değil mi? Para harcamıyorsunuz. 9 yıl işletmeye veriyorsunuz, sonra da 332 kilometre yolu tekrar alıyorsunuz" açıklamasında bulundu.
Başbakan Yıldırım, bu yolun 3 yıl yapımının planlandığını anlatarak, "Daha kısa sürede bitebilir mi? 2020 çok geç Vural Bey. 2019 sonunda bitirecek miyiz? Sözü aldık. 2019 sonunda Ankara-Niğde otoyolu bitecek ve hizmete girecek. Buradan aslında onun da karı var. 3 yıl bitirirse, işletme süresi 9 yıla düşüyor. 2 yılda bitirirse, 10 yıla çıkıyor. Dolayısıyla herkes kazanıyor. Müteahhit, Ankara, Nevşehir, Konya, Aksaray, Antep'e, Mersin'e kadar seyahat eden herkes bu işten kazanıyor. Bu yol bittiğinde Ankara'dan Niğde'ye gidiş yarı yarıya azalacak. 4 saatten 2 saate düşecek. Ankara-Niğde, ver elini iki saatte oradasınız. Eğer Ankara'da oturuyorsanız, sabah Niğde'ye kahvaltıya bile gidebilirsiniz. Bir yılda zaman kazanmaktan az yakıt yakmaktan dolayı da yaklaşık 200 milyon tasarruf var. Yollarda ömrünüz geçmeyecek. Daha az mazot yakacak, benzin yakacak ve böylece 200 milyon da yılda cebimize kalacak. Ayrıca, bu yol sadece Ankara, Niğde'ye hizmet etmiyor. Dolayısıyla bu şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımız da yoldan istifade ediyor. Yolun ana uzunluğu 277 kilometre. Tabii her çıkışta bağlantı var, 55 kilometre de bağlantıları tutuyor. Yol üzerinde 5 tane viyadük var, köprü de diyebilirsiniz. 28 köprü, 114 alt geçit. 386 tane menfez. 5 dinlenme tesisi. 2 bakım onarım şantiyesi. Bütün bu tesisler yol üzerinde olacak" açıklamasında bulundu.
Bu yolun sadece vatandaşların ulaşımı da kolaylaştırmayacağına, aynı zamanda illerin ticaretinin artmasına da fayda sağlayacağına dikkati çeken Yıldırım, yolun özellikleri hakkında vatandaşlara bilgi verdi.
Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu kaydeden Yıldırım, memleketin ihtiyaçlarının bilindiğini ve bu ihtiyaçları giderecek çözümleri de geliştirdiklerini ifade etti.
Törene, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Valisi Ercan Topaca, AK Parti Ankara Milletvekilleri Murat Alparslan ve Ahmet Gündoğdu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve Niğde Belediyesi Başkanı Rifat Özkan da katıldı