Gölbaşı’nda kavak ağaçlarından dökülen pamukçuklar hayatı olumsuz yönde etkiliyor. İlkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte kavak ağaçlarından çevreye yayılan pamukçuklar sağlığı olumsuz etkilediği gibi çevre kirliliğine de sebep oluyor.
ESNAF ÇILGINA DÖNDÜ
İlkbahar mevsimine girilmesi ile birlikte şehirde bulunan kavak ağaçlarından dökülen pamukçuklar vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Gölbaşı Bahçelievler Mahallesi üniversiteler yerleşke alanlarının bulunduğu yerde boş bir arsada bulunan sahipsiz kavak ağaçları çevre esnafını zor durumda bıraktı. Kavak ağaçlarından dökülen pamuklar çevrede bulunan iş yerlerinin içine dolarken açık alanlarda bulunan kafelere giden vatandaşları da rahatsız ediyor. Yedikleri yemekten içtikleri çaya kadar içine düşen pamuklardan rahatsız olan müşteriler belediyeye isyan ediyor. onca yatırım yaparak gölbaşılılara hizmet eden esnaf ise bir an önce kavakların çaresine bakılmalı yönünde tepki gösteriyor.
BELEDİYE KESMELİ
Çok sayıda kavak ağacı bulunması sebebiyle çevreye büyük ölçüde pamukçuk yayıldığı gözlenirken, vatandaşlar ve esnaflar belediyenin ilçe genelindeki kavak ağaçlarını kestirmesinin yerinde bir uygulama olacağını savundular.
ASTIMA NEDEN OLUYOR
Polenlerin ve kavak ağaçlarından dökülen pamukçukların sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen uzmanlar, vatandaşlara uyarıda bulunarak özellikle bahar aylarında polenlere dikkat edilmesi gerektiğini söylediler. Tedavi edilmemesi ve erken teşhis konulamaması durumunda polenlerin sebep olduğu alerjinin astıma neden olabildiğini kaydeden uzmanlar, polen alerjisi olanlara, bahar aylarında sabahları kapı ve pencereleri açmamaları, evin dışında spor yapmamaları önerisinde bulundular.
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda, “Hangi bitkilerin polenlerine alerjik olduğumuzu bilmeli ve o bitkilere fazla yaklaşmamalıyız. Kavak polenleri alerjiye neden olur " diye konuştular.
MASKE TAKIN
Uzmanlar kavak pamukları ile ilgili olarak şunları söylediler; “Zorunlu durumlarda ağzın ve burnun koruyucu maskelerle kapatılmasının yararlı olacaktır. Polene aşırı duyarlı olanlar bu mevsimde açık havada spor ve egzersizden, ağaçlık, çimenlik yerlerde oturmaktan kaçınmalıdır. Eve gelir gelmez saçın yıkanması, gün içinde giyilen kıyafetlerin yatak odası dışında çıkartılması polenin etkisini azaltan en önemli etkilerdir. Böylece vücudun dinlenme pozisyonuna geçtiği ve savunmasız olduğu uyku saatlerinde kişi polen riski ile karşı karşıya kalmayacaktır. Gün boyu üzerine milyonlarca polen biriken giysilerin eve gelir gelmez çıkarılması da önemlidir. Araba ve evlerin pencerelerini kapalı tutun. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından, evi öğleden sonra havalandırın.”