Bayburt ilinin Taht köylüleri, yıllardır 'andezit' taşı işleyerek geçiniyor. Gölbaşı'nda çıkarılan taşları işleyen köylüler, "Biz ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz." diyor.
38 yıldır taş ustalığı yapan Ali Demirhan, taş işçiliğinin eziyetli olduğunu söyledi. Demirhan, "Zor ama biz alıştık artık. Makineler büyük ocaklarda var. Bu binaların projesi gereği elde yapılması gerekiyor. Proje işçilik istiyor, el sanatları gerektiriyor." dedi.
KIŞIN SICAK YAZIN SERİN TUTUYOR
Andezitin kışın sıcak, yazın serin tutuğunu söyleyen tecrübeli taş ustası, "Andezit taşı Gölbaşı'ndaki dağlardan kırılarak elde ediliyor. Büyük taşları balyozlarla kırdıktan sonra, onları dikdörtgen şekline sokmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı. Taşları duvara bir nakış gibi ince ince işleyen Ali Demirhan, "Bu mesleği sadece bizim köylüler yapar." vurgusunu yaptı.
Taş işçiliğine baba mesleği olarak başlayan işçiler, artık kendi yerlerine işçi bulamadıklarından şikayetçi. Kendi oğlunu inşaata hiç sokmadığını söyleyen Ali Demirhan, "Ağır iş olduğu için kimse yanaşmıyor herkes çocuğumu okutayım diyor, çırak bulmakta zorlanıyoruz. Bir oğlum var, onu da okutuyorum. Onu hiç inşaata sokmadım ben. Çok zorluklar çektim. Onu okutuyorum o yüzden. Ben sokmadım onu bu işe, o da bu işi yapmayı düşünmüyor." şeklinde konuştu.
Taş yapılar, tarihi dokuya uygun bir görünüm sağlamak için özellikle belediyeler tarafından tercih ediliyor. Belediyeler genelde düğün salonları, kına geceleri organizasyonları için tarihi görünümlü taş binalar inşa ediyor.
Taht Köylüleri Ekmeğini Taştan Çıkartıyor
Taht Köylüleri Ekmeğini Taştan Çıkartıyor
GÖLBAŞI
Bayburt ilinin Taht köylüleri, yıllardır 'andezit' taşı işleyerek geçiniyor.
Paylaş: