TBMM Başkanvekili, 28 Şubat döneminin İçişleri Bakanı Meral Akşener, Basın Kulübü programında Nihal Bengisu Karaca, Belkıs Kılıçkaya, Selçuk Tepeli ve Abdullah Kılıç'ın sorularını yanıtladı.
80 VE 60 DARBESİNDEN FARKI28 Şubat'a 15 yıl sonra bakıldığında "derin bir acı çekildiği"nin görüldüğünü kaydeden Akşener, "28 Şubat'ın 80 ve 60 ihtilallerinden net bir farkı var. Sivil toplum, yargı, sermaye ve medyanın üzerinden, aydın diye tabir edilen kişiler üzerinden, sihirli demokrasi sözcüğü üzerinden yapılmış bir müdahale olmasıdır" dedi.
İSTANBUL SERMAYESİ RAHATSIZ OLDURefah Yol hükümetinin uyguladığı ekonomi politikalarının da süreci etkilediğini kaydeden Akşener, "Refah Yol hükümetinin ekonomi yönünün başarılı olduğunu dün de söyledim, bugün de söylüyorum. Refah Yol'un ekonomik tedbirleri İstanbul sermayesinin ciddi manada işine gelmemişti. Refah Yol yıkıldıktan sorna birden bire bankaların çöktüğünü görebeliriz. Birileri durumdan vazife çıkardı, birileri de milletin parasından hırsızlık çıkardı" şeklinde konuştu.
Akşener şöyle devam etti:
Refah Yol'un kurulmasını istemeyen DYP'li milletvekilleri, il başkanları vardı. Ben kurulmasını savunanlardanım. Bu bir siyasi parti, eşit rekabet şartları içinde seçime gitmişsiniz. Savunma nedenim de cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ihtilaf sahaları var. Millet - devlet kaynaşmasının sağlanmasında önemli bir adım olacağını düşünmüştüm. Hâlâ bu iddianın arkasındayım. Rahmetli Erbakan'a büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum. Bütün her şey onun üzerine bırakıldı ama kimse düşünmüyor. Afganistan'da Kur'an-ı Kerim yaktılar, bir tane askerinizi çekmiyorsunuz. Aynı dönemde Erbakan'ın partisinin tabanı Filistin'di, imam hatiplerdi... Halktan bir tazyik söz konusuydu. Rahmetli Erbakan yıllardır bir siyasi geleneğin temsilcisi olarak 'Biz bu iktidarı yönetebiliriz' deyip sistemin sahibi olduğunu iddia eden aktörelere öyle bir tavrı vardı. Tabanının tazyikine rağmen uyuşmaya gayret ediyordu.
"AKIL TUTULMASI"Refah Yol hükümeti 28 Şubat'taki o maddeleri imzalamayıp mesele erken seçim kararı alsaydı, doğru olan buydu. Ama haksızlık ediliyor. O günün şartlarında rahmetli Erbakan için şunu gördüm. Devlet kurumu diye kabul ettiği asker başta olmak üzere kurumların mensuplarıyla uzlaşmaya açık tavır sahibiydi. Meşruiyetini elde etmeye yönelik bir tavrı vardı. Erbakan'ın o gün yanında bulunanlardan en yüksek perdeden itiraz ettikerini duymadım. Ama taban taleplerini çok sert, baskıcı ve sürekli biçimde dile getiriyoru. Bir taraftan da bu iktidarı yürütmeye kararlı bir başbakan vardı.
"DEMİREL TARAFTI"28 Şubat'ta bir akıl tutulması yaşandığını, tarihin ve halkın hüküm vereceğini kaydeden Akşener, dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için de "Hangi saiklerle bilmiyorum ama Demirel süreçte taraftı" dedi.
"ASKERLER YARGILANSIN"Refah Partisi'nin kapatılması için açılan davada tanık olmayı kabul ettiğini ancak Anayasa Mahkemesi'nin tanıklığını reddettiğini anlatan Akşener, "28 Şubat'ın askerleri inşallah yargılanırlar, hesap verirler" dedi.