Türkiye'nin yakın tarihine damga vurna ve bugünkü siyasal yapının şekillenmesinde büyük rolü olduğu iddia edilen 28 Şubat'la ilgili başucu çalışmaları kitapçılardaki raflarda yerlerini almaya devam ediyor.
Abdurrahman Babacan'ın Pınar Yayınları'ndan çıkan BİNYILIN SONU 28 Şubat: Süreklilik ve Kopuş kitabı; süreci derinlemesiyle ele alan, başarılı yapıtlar listesinde ilk sırada geliyor. Öncesi ve sonrasıyla ilgili de dikkat çekici analizlerin yer aldığı çalışma 3 cilt.
İşte başucu niteliğindeki kitabın öne çıkan satır başları:
Türkiye'nin yakın dönemde, 28 Şubat sürecinin başlamasıyla birlikte yaşadığı, salt bir asker-sivil-bürokrasi-yargı-siyaset-medya-sermaye-STK işbirliği zemininde bir hükümetin anti demokratik yöntemlerle devrilmesi olayı değildir. Aslında bu süreç başlı başına bir zihniyet ve tasavvur çatışmasının kültürel, iktisadi, siyasi ve toplumsal tezahürüdür. Cumhuriyet geleneğinin ürettiği devlet, birey ve millet algısı, kimlik ve aidiyet tartışması, ideolojik doku uyuşmazlığı problemi, değerler temelli çatışma alanları, iktisadi üretim imkânları ve paylaşımı, bu zihniyet ve tasavvur çatışmasının alt parametrelerini oluşturmaktadır.
İSTANBUL SERMAYESİNİN ANADOLU SERAMAYESİNE CEPHE ALMASI28 Şubat sürecini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, yeni ve çok boyutlu bir müdahale biçiminin uygulanmış olmasıdır. Hukukun, hukuksuzluğun icracısı konumunda işlevselleştirildiği, sivil toplum örgütlerinin, sivil topluma rağmen ve sivil toplum için durumdan vazife çıkarırcasına icra makamına heveslendiği, İstanbul sermayesinin, Anadolu sermayesine karşı cephe oluşturduğu, 'merkez-çevre' örgüsü etrafında örgütlenmiş bürokrasi ve medyanın rant ve ideoloji temelli çıkarımlarla operasyonelleştiği, siyasetin, siyaset kanallarının daraltılmasına su taşıdığı, ülkeyi büyük kırılmalara ve ayrışmalara götüren zorlu bir süreç. Süreç, failleri, mağdurları, nedenleri, sonuçlarıyla bir bütün olarak yakın tarihin arşivlerinde yerini alırken aynı zamanda ülkeye yaşatılan mağduriyetlerin hesabını sormak üzere yargıya da intikal etti.
'Binyılın Sonu: 28 Şubat' kitabı, yakın dönemde yaşanmış; fakat yansıma alanı ve sonuçlarıyla uzun vadede Türkiye'de ciddi dönüşümlerin taşıyıcısı olacağına dair göstergelerini almaya başladığımız '28 Şubat 1997 Postmodern Darbesi'nin hikâyesini anlatıyor.
ADIM ADIM 28 ŞUBATÜç cilt olarak dizayn edilen kitabın ilk cildi: "Ne Oldu?" sorusunun izini sürüyor. Kitap, 28 Şubat 1997'nin iki yıl öncesinden bugüne kadar geçen zamanın, geniş ve özenle hazırlanmış kronolojik anlatımı; ve sürecin birincil aktörlerinin portrelerinin yer aldığı bölümle başlıyor. Ardından, sürecin bizatihi birincil tanıklarından, o dönem yaşananlara ve yaşananların mahiyetine dair derinlikli ve uzun söyleşiler yer alıyor. Söyleşiler yapılırken, sürecin anlaşılmasını kolaylaştıracak "Siyaset-Medya-Sermaye/İş Dünyası-Bürokrasi-Hukuk/Yargı-Eğitim-STK" olmak üzere 7 farklı alandan temsil kabiliyeti taşıyan temsilcilerle görüşülerek süreç yaşananlar ve gerçekler üzerinden aktarılmaya çalışılmış.
İkinci ciltte ise, "Nasıl Gelişti?" sorusunun cevabı aranarak, 28 Şubat'ın direkt etkilediği ve mağduriyetler oluşturduğu hususlar üzerinden, sürecin yansımaları değerlendiriliyor. Bu bölümde de, birinci bölümde olduğu gibi, seçilen isimlerle derinlikli ve uzun söyleşiler gerçekleştirilmiş.
28 ŞUBAT'TAN BUGÜNE NE DEĞİŞTİKitabın üçüncü ve son cildi, "Ne Değişti sorusuyla, 28 Şubat'tan bugüne Türkiye'de nelerin değiştiği; alanında önemli isimlerden makaleler alınmak suretiyle analiz edilmeye çalışılarak, siyasette, ekonomide, toplumsal yapı ve dönüşümde, uluslararası ilişkiler perspektifinde, tarihsel birikim içerisindeki felsefî dönüşümde, akademi ve eğitim alanında nelerin değiştiğine dair önemli çözümlemeler yapılıyor.
BAŞUCU KAYNAĞI NİTELİĞİNDEBinyılın Sonu: 28 Şubat, 'tarihin uyanışı'na şahit olduğumuz, hem küresel, hem yerel toplumsal değişimlerin ve büyük dönüşümlerin yaşandığı bir zamanda, değişim ve dönüşüm sürecinin anlaşılmasına katkı sağlayacak, sadece siyasal tarihçilerin değil, ekonomik ve kültürel değişim, İslami dönüşüm, İslamcılık çalışanların da mutlaka başvurması gereken bir kaynak kitap niteliğinde.
I. KİTAPSacit Adalı, Meral Akşener, İshak Alaton, Bülent Arınç, Toktamış Ateş, Dinç Bilgin, Mehmet Ali Birand, Ömer Bolat, Mehmet Seyit Buğa, Necati Can, Cemil Çiçek, Abdurrahman Dilipak, Mehmet Elkatmış, Ahmet Ertürk, Hüseyin Gülerce, Nazlı Ilıcak, Merve Kavakçı İslam, Şevket Kazan, Recep Kırış, Fehmi Koru, Recai Kutan, Sedat Laçiner, Bülent Orakoğlu, Yusuf Ziya Özcan, Can Paker, Reşat Petek, Yücel Sayman, Mustafa Şentop, Adnan Tanrıverdi, Salim Uslu, Erol Yarar, Bekir Yıldız.
II. KİTAPMustafa Akmeşe, Sadık Güray Balatekin, Muharrem Balcı, Burhanettin Can, Necati Ceylan, Şadi Çarsancaklı, Abdulhamit Çelik, Osman Çıtlak, Ömer Ekşi, Sibel Eraslan, Yusuf Eren, Osman Gülaçar, Mehmet Güney, Mustafa İslamoğlu, Yusuf Kara, Hayrettin Karaman, Ömer Karaoğlu, Zeliha Kaya, Ramazan Kayan, Yasemin Köycü, Sevgi Kurtulmuş, Mehmet Kutlular, Ferda Kürün, Kadrican Mendi, Fatma Örgel, Cevat Özkaya, Kazım Sağlam, İhsan Süreyya Sırma, İbrahim Solmaz, Gülden Sönmez, Leyla Şahin, Hülya Şekerci, Hüsnü Tuna, Hamza Türkmen, Musa Üzer, Bülent Yıldırım.
III. KİTAPCihan Aktaş, Yasin Aktay, Abdurrahman Arslan, Mustafa Aydın, Naci Bostancı, Mehmet Efe, Alev Erkilet, Hasan Celal Güzel, Hatice Karahan, Selim Karlıtekin, Ferhat Kentel, Bekir Berat Özipek, Ahmet Taşgetiren, Abdullah Yıldız, Nuh Yılmaz.
KİTAP HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN