Otobüs şoförlerini göreve başlamadan önce, mesleki yeterlilikleri ve donanımlarını artıracak eğitimlere tabi tutan EGO Genel Müdürlüğü, yeni göreve başlayanlar ile halen görev yapan şoförleri yıl içinde sürekli hizmet içi eğitime tabi tutuyor. Günlük 700 ile 750 bin arasında Başkentlinin kent içi toplu taşımacılığından sorumlu olan EGO şoförlerine eğitimlerde; güvenli sürüş, körüklü otobüs kullanımı ve otobüslerle ilgili teknik bilgileri de içeren teorik ve pratik dersler veriliyor.
PSİKOLOG EŞLİĞİNDE DAVRANIŞ TESTLERİ UYGULANIYOR
Hizmet içi eğitimlere mevcut şoförlerin dışında göreve yeni başlayan şoförlerin de katıldığını belirten EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, şoförlerin öncelikle psiko-teknik değerlendirme sisteminden başarılı not almaları gerektiğinin altını çizdiler.
Şoförlere verilen eğitimler sayesinde toplu taşıma hizmet standartlarının artırılarak geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten EGO yetkilileri, şu bilgileri verdiler:
“Eğitim merkezinde sürücülere psiko-teknik değerlendirme testleri uyguluyoruz. Uluslararası standartlarda, simülatörle yapılan eğitim ve testlerde sürücülerin algı, dikkat, hafıza, muhakeme gibi zihinsel özellikleri ile tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonundan oluşan psiko-motor yetenek ve becerileri kontrol ediliyor. Testlerde şoförlerin; tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özellikleri ile risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrolleri de ölçülüyor. Psikologlarca gerçekleştirilen test ve muayenenin ardından, sürücülük mesleği için yeterli olup olmadıkları yönünde rapor hazırlanıyor. Bu ve benzer kontroller sağlandıktan sonra şoförler toplu taşımada hizmet vermeye başlıyor.”
Vatandaşların toplu taşıma ihtiyaçları doğrultusunda şoför kadrosunun her zaman yenilendiğini ifade eden yetkililer, ayrıca emekli olan veya kendi isteğiyle mesleği bırakan veya kusurlu görülmesi halinde işten çıkarılan kişilerin yerine, yeni şoförler alındığını ifade ettiler.