Maliye ev sahiplerine vergi borcunu bildirecek

GÜNDEM

Şimşek, bu yıl ev sahibine kolaylık olsun diye ödeyeceği vergi miktarını Maliye'nin bildireceğini açıkladı.

İstanbul'da ekonomi gazetecileriyle akşam yemeğinde buluşan Şimşek, vergi toplama adına yapılan yeni çalışmalar, teşvik yasasındaki son durum, Avrupa bölgesindeki kriz, son dönemin yatırım yıldızı sukuk (kira sertifikası), Türkiye'nin 2011 performansı ile 2012 hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

752 BİN KİŞİYE MAİL GÖNDERİLECEK

Bakan Şimşek ev sahiplerinden kira geliri vergisi toplama tarafında bu yıl yeni bir uygulamaya gideceklerini, mart ayı itibariyle 752 bin kişiye posta ve e-mail yoluyla Maliye tarafından doldurulmuş beyannameleri göndereceklerini açıkladı.

752 bin kişilik liste oluşturulurken birçok değişkenin dikkate alındığını ifade eden Şimşek, Gelir İdaresi'nin veri ambarında bulunan bilgiler, bankalardan gelen kira bildirimleri, sigorta şirketlerinden gelen prim verileri, tapu kayıtları ve bölgedeki kira rayiçlerine bakıldığını açıkladı.

KİRA GELİRİ OLMAYAN İSPATLA YÜKÜMLÜ

Bu yolla kira geliri elde edenlerin vergisini ödemesini istediklerini anlatan Şimşek, burada beyanın esas olacağını, kira geliri elde etmeyenlerin veya yıllık gelir toplamı 2.800 TL'lik istisnanın altında kalanların ilgili mektuba geri dönerek bunu ispatladıklarında bu durumdan etkilenmeyeceğini bildirdi.

"BİZ GELİP BULURSAK.."

Maliye tarafından gönderilen mektuba geri dönmeyenlerden şüphelendiklerini inlemeye alacaklarını açıklayan Şimşek, "Biz gelir bulursak geriye dönük 5 yıllık faizi ve gecikme cezasıyla birlikte talep ederiz" uyarısında bulundu. "Kapımızı hiç çalmayanların kapısını çalıyoruz. Artık daha proaktifiz" diyen Şimşek, denetim tarafında iddialı olmak adına Maliye bünyesine Bu yıl 1.500 yeni müfettiş yardımcısı alacaklarını da sözlerine ekledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu yönde uygulamaya ilk etapta 4 evi olanlarla başladıklarını ardından iki evi olanlara kadar geldiklerini, son olarak geçen yıl 451 bin ev sahibine muktup gönderdiklerini bildirdi. Yeni uygulamadaki fark ise kira bedeli ve vergisinin doldurularak mükellefe gönderiliyor olması.

"VERGİ ARTIŞI YOK, TABANA YAYIYORUZ"

Vergiyi tabana yaymak, kayıtdışını kayda almak istediklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Buradan kastımız vergi oranlarını artırmak değil. Vergi veren kişi sayısını yükseltmek. Bu toplanan gelir ve kurumlar vergi miktarını da artıracaktır" dedi. Gelir ve kurumlar vergisinin milli gelire oranının Danimarka'da yüzde 20 olduğunu söyleyen Şimşek şöyle konuştu:

"Bu oranının Avrupa Birliği ortalaması yüzde 13. Bizde ise üç yıl önce yüzde 5.4'tü. Bunu geçen yıl yüzde 5.7'ye çıkardık. 2011 yılında bu oran yüzde 6'ya ulaştı. Bırakın Danimarka'yı Avrupa Birliği ortalamasına (yüzde 13) bile ulaşırsak bizim için büyük bir başarı olur. Zaten bunu başarırsak diğer tüm vergi çarpıklıklarının üstesinden gelebiliriz."

Türkiye'de başta benzin ve iletişim olmak üzere 4-5 üründe vergi oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek, vergiyi tabana yaydıkça bu oranları düşürdüklerini söyledi. 2002 yılında 100 liralık benzinin 74 lirasının vergi olarak Hazine'ye gittiğini söyleyen Şimşek, şimdi ise 100 liralık benzinin 59 lirasının vergi olarak alındığını belirtti.

"AVRUPA LEHMANVARİ BİR KRİZİ ÖNLEDİ"

"2011'de bereketli bir dönem geçirdik. Ocak ayı da iyi görünüyor. Yüzde 4 büyüme hedefimizi koruyoruz ama Avrupa bölgesi tabi ki önemli sorun" diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Avrupa Merkez Bankası (ECB) musluğu açarak paniği önledi, Lehmanvari krizin önüne geçti. Bununla birlikte Avrupa'da her ne kadar sukünet varsa da bölgedeki düşük büyüme riskini ortadan kaldırmıyor. Türkiye'nin en büyük ticari partnerinin düşük büyüme riski bizim için oldukça önemli" diye konuştu.

BELEDİYELERDE AYLIK HESAP TUTTU

"Mahalli idareleri sıkı tutuyoruz. Belediyeler artık aylık hesap veriyor" diyen Bakan Şimşek, "Belediye verilerini her ay almaya başladık. Göndermeyenlerin yöneticilerine bir maaş kesme cezası getirdik. Böylece veriler her ay geldi" dedi.

İhtiyaç fazlası belediye personelinin kamuya aktarılmasıyla (hastaneler, okullar gibi) ilgili yasanın da belediyelerin finansal rahatlamasında etkili olduğunu söyleyen Şimşek, "Bu yöntem sayesinde Ankara'daki Altındağ Belediyesi 570 olan çalışan sayısını 32'ye indirdi. Personel giderleri azaldı. Kentsel dönüşüme kaynak ayırdı. Bu sayede belediyeden ayrılan personelden daha fazlasına istihdam sağladı ve sorunlar çözüldü" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.