Yenilenen ihaleye, bu yıl ilk kez uygulanan Süper Final de eklenince toplam gelir 610 milyon TL oldu Play-Off'ta F.Bahçe 2.1, G.Saray 1.1, Beşiktaş 353 bin, Trabzon 322 bin lira performans primi aldı.
Çok tartışılan Süper Final sayesinde 4 büyük takım maç günü gelirleri ile ekstra 35.7 milyon kazandı İlk 8'e girip Süper Final oynayan takımlar 9 milyon TL ek gelire kondu. Bursa bile kasasına 4 milyon indirdi.
Futbolda çok kritik bir sezon geride kaldı. 3 Temmuz'da başlayan şike soruşturması çerçevesinde kulüplerin iflas bayrağını çekeceği iddia ediliyordu. Ancak hem Mehmet Ali Aydınlar hem de Yıldırım Demirören federasyonları, projeleri ile Türk futbolunun bu süreçten en az zararla çıkmasını sağlamakla kalmadı, Spor Toto Süper Final ile özellikle ekonomik anlamda derin bir nefes almasını sağladı. 574 milyon TL'lik naklen yayın havuzuna, Süper Final'de seyircili oynanan 8 derbi maçın gişe hasılatı da eklenince, kulüplerin toplam geliri 610 milyon TL'yi buldu.
PEKİ neydi bu Süper Final, ya da ilk adıyla Play-Off? Aydınlar Federasyonu, liglerin 10 Eylül 2011'de başlatılmasını kararlaştırırken 18 kulübün içinde bulunduğu kaosu önlemek, futbolseverlere yeni bir heyecan katmak için Süper Final projesini devreye soktu. Böylece takımlar yeni bir hedefe kilitlenecek, Süper Lig tarihinde ilk kez böyle yoğun bir derbi dönemi yaşanacak, ilk 8'e kalan takımlar da paraya para demeyecekti.
TOPLAM GELİRLER 50 MİLYON2010 yılında yenilenen ihale ile Digiturk, Türk futboluna müthiş kaynak yaratırken Süper Final ile de ayrı bir gelir imkanı sağlamıştı. Bir taraftan 7 milyonluk Centilmenlig projesi, bir taraftan tribün hasılatından 35, havuzdan 9 olmak üzere 8 takıma yaklaşık 50 milyon TL (4 Avrupa Ligi Play-Off gelirleri dahil) ek gelir sağlama şansı ile kulüpler, yıldızlarını kadrolarında tutmayı başardı.
F.BAHÇE 3 MİLYON TL KARDAYAYIN havuzundan Süper Final maçları dahil şampiyon G.Saray 71 milyon, F.Bahçe 68 milyon, Beşiktaş 50 milyon, Trabzonspor da 46 milyon TL gibi rekor bir rakama ulaştı. G.Saray geçen sezon 41 milyonda kalmıştı ve şampiyonlukla gelirini neredeyse 2'ye katladı. İkinci F.Bahçe, Süper Final sayesinde geçen sezon 65 milyon olan havuz gelirini 3 milyon artırıp, 68 milyon liraya yükseltti.
DÜŞEN A.GÜCÜ'NE BİLE 14 MİLYONHaftalar önce küme düşen A.Gücü'nün bile 14 milyon TL kazandığı naklen yayın havuzunda Manisa 20, Samsunspor da 22 milyon TL'lik gelirle Süper Lig'e veda etti. Süper Final'e kalan 8 takım 343 milyon alması gerekirken 352 milyon TL gibi ciddi bir rakama gelirlerini yükseltti. Peki Süper Final turunda kim ekstradan havuzdan ne aldı?
F.Bahçe, 6 maçlık seride 4 galibiyet, 1 beraberlik, 1 de yenilgi elde ederken bunun havuz geliri 2 milyon 201 bin TL oldu. G.Saray 6 maçın 2'sinde galip gelince kazancı 1 milyon 118 bin TL'ye düştü. Yani Süper Final'de başarılı olmak da kulüpler için hayli önemli bir prim demekti.
ZARARA RAĞMEN HİZMETE DEVAMBU tabloda genele bakıldığında Digiturk, 574 milyonu kulüplere, 31 milyonu TFF'ye olmak üzere, Türk futboluna toplam 605 milyon TL ödedi. Digiturk'un zararı ise tüm bu verdiklerinin karşılığında 140 milyon TL gibi çok önemli bir rakam. Yani Digiturk'ün zararı G.Saray ve F.Bahçe'ye bir yılda ödediği 139 milyon TL'den daha fazla. İşte tüm bunlara rağmen Digitürk, futbola aktardığı kaynakları hiç aksatmadan devam ediyor.
8 derbide 36 milyonSüper Lig'de ilk kez oynanan Süper Final çok tartışıldı. Teknik adamlar karşı çıktı, kulüpler isyan etti. Ancak TFF tarafından alınan bu kararın ekonomik kriz açısından ilaç gibi geldiği rakamlarla belgelendi. Türkiye'de bir derbi maçının değeri de Süper Final uygulaması ile daha da ortaya çıktı.
4 MAÇTA KADINLARŞike soruşturması nedeniyle duyulan büyük endişe de Spor Toto Süper Final projesi ile yerini futbola ve paraya bıraktı. Örneğin 4 büyüklerin normal ligi ilk 4 sırada tamamlaması ile Süper Final'de birbirinden muhteşem 12 derbi maç oynandı.
Ancak bu derbilerin 4'ünde (2 Beşiktaş, 2 de Trabzonspor) tribünde sadece kadınlar vardı. Geriye kalan 8 maçta ise kulüplerin kasaları doldu. Toplamda 8 derbiden 4 Büyük takım 35 milyon 700 bin TL para kazandı. Bu para naklen yayın havuzundan değil diğer gelirlerdendi.
1 DERBİ 4 MİLYONSÜPER Final'de G.Saray, 13.8, F.Bahçe 12.7, Beşiktaş 4.9, Trabzon 4.2 milyon TL gelir topladı. Kulüpler bir derbiden 3 milyon TL bilet geliri elde etti. Storelardan 500 ile 750 bin TL arasında hasılat kaldı. Her derbide 1 milyon TL gibi çok önemli reklam geliri elde edildi.
50 MİLYON OLACAKTIBÖYLECE G.Saray ve F.Bahçe bir derbiyi 4-5 milyon TL gelirle kapattı. Zor sezonun yükünü de kasasına koyduğu paralarla hafifletti. Ayrıca Beşiktaş ve Trabzon, 2'şer cezalı maç yüzünden 4-5 milyon TL kaybetti. Eğer bu takımlar da yarışın gerisinde kalmasa ve maçlarını cezalı oynamasa toplam hasılat 50 milyon lira gibi rekor rakama ulaşacaktı.
12 takım hep yarışta kaldıSpor Toto Süper Final hayatımıza girmeden önce, şampiyonluk şansı kalmayan, avrupadan uzaklaşan ve küme düşme korkusu yaşamayan 5-6 takım, son haftaları hedefsiz tamamlamaktaydı.
Süper Final'den sonra ligde hedefi olmayan takım kalmadı. Örneğin 33. haftada 10. sırada bulunan G.Antepspor, son hafta galibiyeti ile Avrupa kupaları şansı elde edebilecekti. Liderden 10-20 puan gerideki takımlar, son hafta maçlarını bile kazanarak Süper Final'de şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi şanslarını devam ettirebildiler. Yeni proje Süper Final'in getirdiği bu hedefler ile takımlar son haftaya daha motive çıktılar.