Trabzon zirveyi zorluyor - Foto

SPOR

Türkiye’nin en yaşanabilir kentleri sıralamasında 4.üncü sıraya yükselen Trabzon,ekonomik gelişimiyle de dikkat çekiyor.

İhracatı ithalatından 1 milyar dolar fazla olan Trabzon, bu değerlendirmede Türkiye’nin lider kenti. Trabzonsporlu ise 40 bin kişilik yeni stadına kavuşmak için gün sayıyor.

Bordo mavi bir kent burası. Trabzonspor’un galip olduğu hafta tüm kentte yüzlerin güldüğü, adeta futbolla yatıp futbolla kalkan bir şehir. Ama rakamlar gösteriyor ki, Trabzon sadece Süper Lig’de zirveye oynamıyor. Ekonomisiyle, şehrin çehresini değiştiren projeleriyle, girişimci ruhuyla da fark yaratmaya devam ediyor. Önce Trabzon’un ekonomi karnesine bakalım...

4 BİN YILLIK BİR KENT

Yılda 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan kentler arasında 15’inci sırada. Ama ihracatla ithalat arasındaki farka baktığınızda Trabzon, 81 il içinde zirvede. 2011 yılı ihracatı 1 milyar 142 milyon dolar, ithalat ise sadece 106 milyon dolar! Trabzon Limanı vızır vızır... Gemiler kalkıp gemiler demirliyor. Kruvazörler dolusu turist ağırlıyor. Ya diğer projeler? Akyazı Projesi’ye Trabzon UEFA standartlarında 40 bin kişilik bir stadyuma kavuşmaya hazırlanıyor. Kentsel dönüşüm projeleriyle hem 4 bin yıllık tarihi önünde ceketini ilikliyor hem de çarpık yapılaşmayla mücadele ediyor. Meydanı yenileniyor, altyapısı yenileniyor, halk otobüsleri yenileniyor... Hele bir sahil yürüyüş yolu var ki, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu gururla anlatıyor. Sözün özü görüşleriyle, fotoğraflarıyla, yepyeni projeleriyle karşınızda Trabzon...

ZAĞNOS VADİSİ İÇİN 250 MİLYON TL HARCANDI

4 etaplı Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi için 2004 yılında Trabzon Belediyesi ile TOKİ arasında protokol imzalandı. Projenin 1. ve 2. etap çalışmaları tamamlandı. 3. etap çalışmaları ise devam ediyor. 4. etabın ise kamulaştırılmasına başlandı. Bugüne kadar 490 binanın kamulaştırılıp yıkıldığı Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde toplamda 659 bina yıkılacak. Projenin yapım ve kamulaştırılması için 250 milyon TL harcandı.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN YÜRÜYÜŞ YOLU

Trabzon Belediyesi, halkın sahilden daha çok yararlanmasını sağlamak için Kemerkaya ile Beşirli Mahallesi arasına 5 bin 665 metre uzunluğunda sahile yürüyüş yolu yaptı. 10 ay gibi kısa sürede tamamlanan yürüyüş yolu, 2010’da hizmete açıldı. Türkiye’nin tek hat üzerindeki en uzun yürüyüş yolu olma özelliğine sahip yol, 2 milyon TL’ye mal oldu. Zemini kauçukla kaplanan yürüyüş yolu ışıklandırıldı ve kuzeyine 1 km uzunluğunda bisiklet yolu yapıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu:

"113 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"

“İhracat rakamı 1 milyar doları aşan şehirler arasında 15’nci sıradayız. İhracat ile ithalat arasındaki farkla, Türkiye birincisiyiz. 113 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki fındık üretiminin yüzde 10’unu sağlayan Trabzon, fındık ihracatında yüzde 40’lık paya sahip. 2001’de Trabzon Limanı’nın işlem hacmi 600 bin tondu, 2011’de bu rakam 2 milyon 300 bin ton oldu. Organize sanayi bölgesi birken, ikiye çıktı; yetmedi 2 organize sanayi bölgesi daha çalışmaya başlamak için gün sayıyor. Gemi turizminde de önemli adımlar atıldı.”

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu:

"VADİ PROJESİYLE KENT NEFES ALACAK"

“Şehrimiz yaşanabilir kentler arasında 4’üncü sırada. Sahil Yolu’nun 2007’de hizmete girmesiyle ciddi gelişim kaydedildi. Trabzon, UEFA kriterlerinde 40 bin kişilik bir stadyuma sahip olacak. Bu yıl sonunda temeli atılacak olan stadyum, 2 yılda tamamlanacak ve beraberindeki diğer spor kompleksleriyle birlikte 300 milyon liraya mal olacak. Trabzon 4 bin yıllık tarihi bir kent ve Zağnos ile Tabakhane Vadileri Kentsel Dönüşüm Projeleri kentin kimliğine kavuşmasında büyük rol oynayacak. Bu iki vadi Trabzon’un nefes borularıdır. Dönüşümlerin tamamlanmasıyla bir anlamda kent, daha rahat nefes alacak."

Galeri için tıklayın...

Habertürk/Bülent Günal

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.