Büyükşehir'den Hayvanları Koruma Günü etkinliği

YAŞAM

Ankara Büyükşehir Belediyesi, “4 Ekim Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle, Pir Sultan Abdal İlköğretim Okulu ile birlikte etkinlik düzenledi.

 Eskişehir Yolu TOKİ Turkuaz Konutları’nda bulunan Pir Sultan Abdal İlköğretim Okulu’nda düzenlenen programa, Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Neriman Erbahçeci, Sağlık Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürü Paşa Enver Baysa, Pir Sultan Abdal İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Özsoy ile öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Özsoy, “Canlılar Dünyası; insanlardan, bitkilerden ve hayvanlardan oluşur. İnsanların hayvanlarla olan ilişkileri çok eskilere dayanır. Önceleri hayvanları sadece gıda ve yolculuk aracı olarak gören insanların zamanla bakış açıları değişmiş, onlara şefkat götermeye, evcilleştirmeye ve onlarla dostluklar kurmaya başlamışlardır” dedi.

Hayvan severlerin; insanların hayvanlara daha iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla “Hayvanları Koruma Birliği”ni kurduklarını anlatan Mehmet Özsoy, “Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmuştur. Veterinerler, hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor” diye konuştu.

 

-“EVCİL HAYVANLAR, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Veteriner Şube Müdürü Paşa Enver Baysa da, şunları söyledi:

“Bizler bu dünyanın canlılarıyız. Doğayı koruyup kollamak, hepimizin en büyük gayelerinden olmalı. Hiçbir canlı doğada tesadüfen var olmamıştır. Her canlı dünya yaşamında roller alır ve bu roller bozulduğunda yaşadığımız dünyanın dengelerinde tahribatlar başlar.

Hayvanlar da doğduğumuz andan itibaren peluş oyuncaklar ya da oyuncak hayvanlar olarak hayatımıza girmeye başlar. Hayvanlar, yaşamımızda duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişmemize katkıda bulunmaktadır. Her hayvan farklı renklere, özelliklere, şekillere sahiptir. Bu durum bizlerin araştırma, analiz etme, kategori yapmailişki kurma, problem çözme vb. becerilerimizin gelişmesine yardımcı olur.”

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, evcil hayvanların insanların bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve ilerleyen yaşlarda daha az hastalandığını ortaya çıkardığını kaydeden Paşa Enver Baysa, “Hayvanlarımızı atılır, satılabilir bir nesne olarak görmemeliyiz. Bir hayvan besliyorsak onların da duyguları, canları olduğunu asla unutmamalıyız. İhtiyacı olan gıdasına, suyuna dikkat etmeliyiz, hayvanlarımıza zaman ayırmayı ihmal etmemeliyiz ve düzenli olarak sağlık kontrollerini veteriner hekimlere yaptırmalıyız” dedi.

Baysa, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Ankaralı vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için Alo 153 No’lu mavi masaya, çalışmaları ile ilgili görüş, düşünce, şikayet ve tavsiyelerde bulunulabileceğini söyledi.

 

-KÖPEKLERİN EĞLENCELİ GÖSTERİLERİ BÜYÜK İLGİ ÇEKTİ…

Etkinlikte, Veteriner Hekim ve Köpek Eğitim Uzmanı Tarkan Özvardar’ın “Axel” isimli köpeği ile yaptığı gösteri, çocukları ve büyükleri hem eğlendirdi hem de ilgiyle izlendi. Özvardar’ın köpeği “Axel” ile yaptığı frizbi oyunu ve sevimli köpeğin komutlara göre iki ayak üstünde eğitmenin etrafında yürümesi, büyük alkış aldı.

Köpek Eğitim Uzmanı Murat Gümüş de köpeği “Heki” ile küçük, büyük herkesin merakla izlediği eğlenceli bir gösteri sundu.

Etkinlikte Pir Sultan Abdal İlköğretim Okulu öğrencileri hayvanlarla ilgili çeşitli şiirler okurken, Ağustos Böceği-Karınca oyunu ve halk oyunları gösterileri ile Kedi Misket, etkinliğe renk kattı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından programda patlamış mısır, pamuk şeker, misket kedi maskesi, boyama kitapları gibi çeşitli hediyeler dağıtıldı.

İsteyen çocuklar Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan stantta yüzlerine boyama yaptırırken, şişme oyun alanında gönüllerince oynayıp keyifli bir gün geçirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.