Tatil öncesi velilere öneriler

YAŞAM

Çocuklarla doğru iletişim kurmak çok önemli..

2011-2012 Eğitim - Öğretim döneminin ilk yarısı 20 Ocak 2012 Cuma günü sona erecek. Öğrenciler 20 Ocak Cuma günü karnelerini alacaklar. İkinci yarı yıl ilk ders zili 6 Şubat 2012 Pazartesi günü çalacak.

Uzm. Psikolojik Danışman Yusuf ERASLAN, tatil öncesi velilere bazı önemli tavsiyelerde bulundu. 

"Çocuğunuzu tanıyarak eğitime başlayınız" - J.J.Rousseau

Okulların tatil olma tarihi yaklaşırken öğrenciler tatil ve eğlence planları yapmaya başlar. Dinlenme için yeterli uzunlukta olan bu tatil süresi, doğru kullanıldığında, düzgün planlandığında öğrenciye birçok fayda sağlayabilir. Doğal olarak bu planlama sadece çocuğun yapabileceği bir şey değildir. Bu konuda ebeveynlere bir takım görevler düşmektedir. Her şeyden önce her ne kadar çok sevdiğimizi ve değer verdiğimizi söylesek de çocuğumuza verdiğimiz değer, bazen başarısına verdiğimiz değerin çok altında kalmaktadır. Aynı şekilde çoğu zaman ebeveynler, çocuklarının başarılarını kendi istekleri doğrultusunda, yani istedikleri halde olamadıkları veya yapamadıkları boyutta olmasını isterler. Hatta çocuklarının yetenek ve ilgilerine bakmaksızın meslek yönlendirmesi bile yaparlar. Doğal olarak böyle bir durumda, çocukta kendini ifade zorluğu, özgüveni eksik, başarısızlık yaşadığında bahane veya suçlu arayan, hemen pes eden bir ruh hali oluşur.

Oysa ki çocuğumuza değer vermek;

Onu anlamaya çalışmakla olur. Sorun olarak yaşadığı şeyle alay etmemekle olur. Olumlu değerler kazandırmak konusunda kararlı olmak ile olur. Onu dinlemeyi öğrenmekle olur. Ona verdiğiniz değeri ve onunla duyduğunuz gururu ona söylemekten çekinmemekle olur. Hayır demesine izin vermekle olur.

Böylece sınırlarını belirleyebilmesine yardım etmiş de olursunuz.

Çocuklarımızı dinlemek..

Yukarıda çocuklarımızı dinlemeyi öğrenmemiz hakkında bir madde var. Peki, bunu nasıl yapacağız? Aslında çok kolay, Bu aşamada çocuklarımızla doğru iletişim kurmak çok önemlidir. Tabii ki iletişim kurarken çocuğunuza akıl da vereceksiniz, öneride de bulunacaksınız, şakalaşacaksınız ve eleştireceksiniz de ancak bunları, çocuk size sorununu anlatmaya çalışırken yaparsanız, onun kendisini anlatmasına ve aranızdaki ilişkinin sağlamlaşmasına izin vermemiş olusunuz. Dinleyerek gerçek sorununun ne olduğunu birlikte bulmanız, onun başarma duygusunu, sizinle işbirliğini, saygıyı ve sevgiyi öğrenmesini sağlayacaktır. Bunu yapabilmek ancak gerçekten onu anlamaya çalışarak ve dinlemekle mümkündür. Çocuklarımıza ön bilgileri vermek, bunun yanı sıra tercihini de sorgulamasını düşünmesini sağlamalısınız. Onları gerçekten dinleyebilmeniz için; zaman, sabır ve anlama çabanız dışında hiçbir şeye gereksinimiz yoktur.

Tatiller, aile içi ilişkileri yakınlaştırma yönünden de önemlidir

Çocuklarımızın ders başarısını etkileyebilecek yukarıda bahsedilen genel nedenler dışında, birinci dönemde yaşadığı çevresel veya ailesel nedenler de ders başarısını olumsuz etkilemiş olabilir. Eğer durum böyle ise ara tatil döneminde ebeveyn ve çocuklar yaşadıkları üzüntüleri bir kenara bırakıp, böyle bir problem karşısında neler yapabilecekleri hakkında çözüm yolları bulmalıdırlar. Ailenin ilgi ve sevgisini bilen çocuklar bu kötü durumu daha kısa sürede atlatarak ebeveynleriyle güven içinde işbirliği yaparak, çok daha başarılı olmaktadırlar. Ebeveynler bu durumda, çocuklarının dışında gelişen nedenleri ele alarak, çocuğun bu konulardan uzaklaşarak kendi işine konsantre olmasını sağlamalıdırlar. Aksi taktirde yapılan uğraşlar olumlu bir sonuç vermeyebilir. Unutulmamalıdır ki tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte daha çok vakit geçirme yönünden de önemlidir. Çalışan ebeveynlerin yapması gereken en önemli davranışlardan biri de izin dönemlerini çocuklarının tatile girecekleri tarihlere denk getirmektir. Bu durum birbirine vakit ayıramayan aile içi etkileşimi olumlu yönde arttıracaktır. Aile fertlerinin bir arada olabilecekleri bu tatil dönemlerinde olumlu iletişim, aile büyüklerinin çocuklara model olma ve birbirlerini daha iyi tanımaları açısından da önemlidir.

Tatili anne babanın çocukla beraber geçirmesi aynı zamanda aile içi ilişkilerde olumlu ve onarıcı bir etki yaratmaktadır. Ebeveynler ve çocukların birlikte geçirdikleri ortak zamanlar çocuklarda "Önemliyim" duygusunu arttırır. Bu daha çok iletişim kurarak, özellikle de çocuk için önemli konularda konuşulmasına fırsat verir. Bu nedenle ailenin bütün fertlerinin özellikle de tatil dönemlerinde ortak zaman geçirmesi çok önemlidir.

Ebeveynler bu aşamada şu konulara dikkat etmelidirler:

Çocuklarımızı herhangi bir neden olmadan, koşulsuz sevdiğimizi ifade edin. Çocuğunuzun sorumluluk duygusunu arttırmaya çalışın.
Onlardan yapamayacakları işleri istemeyin.
Çocuklarınıza her zaman cesaret verin ve onları dinleyerek konuşun.
Çocuklarımızın karne sonuçları sadece ders başarılarını gösterir, bu sonuçlar kişilik analizi sonuçları değildir.
Alanında başarılı olmuş kişileri model almasını sağlayın.
Aynı şekilde karnenin çocuğumuzu aşırı övme veya yerme aracı olarak görülmemesi gerekmektedir.
Çocuklarınızın karne başarılarını uygun bir şekilde ödüllendirin.
Karnesinde zayıf notlar bulunan çocukların ebeveynleri bu durumu sakinlikle karşılamalıdır.
Ebeveynler bu durumda üzüntülerini çocuğa ifade edebilirler, fakat ifade, büyük tepkiler halinde olmamalıdır.
Çocuklarımızın okul arkadaşları ile olumlu ilişkiler kurmasını sağlayın. Özellikle yaşıtları veya çevrenizdeki başka kişiler ile çocuğunuzu kıyaslamayın.

Tatil süresince çocuklarımızı kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirerek, boş zamanlarını değerlendirerek, hem eğlendirmiş hem de dinlendirmiş oluruz.

Onları yaşına uygun ve yapabileceği uğraşlara yönlendirin

Kısaca, onları yaşına uygun ve yapabileceği uğraşlara yönlendirin. Özellikle tatilin ilk haftasında çocuklarımızın derslerden uzak kalarak dinlenmelerinde yarar var. Çocuklarınızla daha çok vakit geçirin, sohbet ederek kendisini ifade etmesini sağlayın. Çocuklarımızın tatil süresince dinlenmeleri, eğlenmeleri, okula gittikleri zamanlarda uğraşamadıkları hobileriyle ilgilenmeleri aynı zamanda kişisel gelişimleri ve ruh sağlıkları bakımından da önemlidir. Çocuklarınıza içinde huzur ve sevgi olan iyi bir aile ortamı hazırlayın. 14 dersi olan bir öğrencinin 4 zayıfı var ise, başardığı 10 ders üzerinden giderek, diğer dersleri de başarabileceğine olan inancımızı ifade etmeliyiz. Kısaca, kendine olan güvenini sağlayın. Uyku düzenlerini sağlayın. Ebeveynlerin çocukları üzerindeki beklentileri, onların kapasitelerine uygun ve kaldırabileceği oranda olmalıdır.Genel olarak bilinen ifadeye göre kendimize nasıl davranılmasından hoşlanıyorsak çocuklarımıza da aynı şekilde davranmalıyız'.

"Kendi kolayınıza gelen şeyler için yada ona aşırı önem vermekten aldığınız haz için çocuğun geleceğini feda etmeyin; bunların her biri öteki kadar zararlıdır." - Bertrand RUSSELL

*Yusuf ERASLAN -
Uzm. Psikolojik Danışman

yeraslan70@yahoo.com 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.