30. Ahilik Haftası kutlanıyor. 30. Ahilik Haftası Kutlamaları Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen açılış töreni ile başladı. Törenlere Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı İsa Albut'ta katıldı. Tören açılışında konuşan ANKESOB Başkanı Yiğiner, "Temeli 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından atılan Ahilik, Türk esnaf ve sanatkarının örgütlenme biçimidir. Ahilikte olmazsa olmaz helal kazançtır." ifadelerini kullandı.
Hoşgörünün, dayanışmanın ve ticarette ahlakın sembolü Ahiliği tanıtmak ve ilkelerini yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl kutlanan Ahilik Haftası, bu 18-24 Eylül 2017 tarihleri arasında kutlanıyor.
30’ncusu düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları; her yıl olduğu gibi yoğun bir katılımla Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Ankara Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak, ANKESOB'a bağlı odaların başkan ve yöneticileri, odalara bağlı esnaf ve sanatkarlar ile STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner'in Ulus Meydanında bulunan Atatürk Anıtı'na Çelenk koyması ile 30. Ahilik Haftası Kutlamaları başladı. Ulus Meydanı'nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının ve Ankara Kulübü Derneği Seymen Ekibinin gösterileri ve protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Törenin devamında 79 yaşındaki İlin Ahisi ayakkabıcı ustası Nurettin Cebeci'ye, İlin Kalfası Eray Salur'a ve İlin Çırağı Serhat Kılıç'a plaket ve sertifikaları takdim edildi. Ahilik ve Şed Kuşanma töreninin ardından son olarak katılımcılara ve vatandaşlara Ahi Pilavı ikramında bulunuldu.
Törende açılış konuşması yapan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, hoşgörünün, dayanışmanın ve ticarette ahlakın sembolü Ahiliği tanıtmak ve ilkelerini yaşatarak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl Ahilik Haftası'nın çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi.
Başkan Yiğiner "Ahiliğin temeli 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli hazretleri tarafından atılmıştır. Ahilik kültürü ve felsefesi, asırlardır esnaf ve sanatkara ilham kaynağı olmuştur. Ahilik ticarette, sanatta ve meslekte doğruluğu, dürüstlüğü, en önemlisi güzel ahlakı hakim kılmış, İslami değerleri benimsemiş Türk esnaf ve sanatkarının örgütlenme biçimidir. Ahilikte olmazsa olmaz helal kazançtır. Türkler Anadolu'yu yurt edindikten sonra, o dönemde Anadolu'da Ermeniler ve Rumlar'ın elinde olan ticaret, Ahilik sayesinde yavaş yavaş Türkler'in eline geçmiştir. Ahi Evran-ı Veli Hazretleri, Anadolu'nun şehirlerine, kasabaları ve köylerine kadar tekke ve zaviyeleri inşa etmiş, halka el uzatan bu tekke ve zaviyelerde meslek ve sanat öğretilirken, ticaretle uğraşması sağlanmış, sadece meslek ve sanat erbabı yetiştirilmemiş, yeri geldiğinde düşmanla savaşmaları için askeri eğitimler verilmiştir. 13. yüzyıldan almış olduğumuz bu mirası, bu kültür varlığını bizden sonraki nesillere aktarmak bizim her zaman önceliğimiz olmuştur." diye konuştu.
Ahi Evran-ı Veli'nin öğütlerinin unutulmamasını ve kendilerine ilke edinmeleri gerektiğini belirten Başkan Yiğiner, şöyle devam etti: "Ahi Evran, 'Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir.' diyor. Ahi Evran bir başka öğüdünde ise 'Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, dürüst, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken, affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.' diyor. Bu sözler bizlere, günümüz esnaf ve sanatkarlara hala yön vermekte, yol göstermektedir."
Anadolu Bacıları, 'Bacıyan- Rum' isimli kadın örgütlenmesi hakkında da bilgi veren Başkan Yiğiner, "Aynı şekilde Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı da kadınların ekonomik ve sosyal hayatına katkı sunan Bacıyan'ı Rum Anadolu teşkilatını kurmuş, genç kızlara ve kadınlara sofra düzmeyi, kilim dokumacılığı, örgü, nakış gibi meslekleri öğrenmelerine katkı sunmuştur. 'Aşına, işine, eşine sahip çık' diyen Fatma Bacı tarafından kurulan bu örgüt, kadınlara çeşitli olanaklar sağlamaktaydı." dedi.
Başkan Yiğiner, tüm esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası'nı kutlayarak, "Ahilik Haftası'nın ülkemiz ve Ankaramız için hayırlı olmasını temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Ankara Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan ise yaptığı konuşmada, öncelikle Ankara Valisi Ercan Topaca'nın 30. Ahilik Haftası Kutlama mesajını iletti. Vali Yardımcısı Erguvan, "Sayın Valimiz, tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutlayarak, huzurlu, mutlu bol kazançlı günler diliyor." dedi.
Vali Yardımcısı Erguvan sözlerine şöyle devam etti: "13. yüzyıldan günümüze, bize kalan Ahilik, mesleğin, dayanışmanın, ustanın, çırağın bilgisini, değerini öğreten bir kültürdür. Bugün 21. yüzyılda dünyada, meslek ilkeleri, ahlak etiği, tüketici hakları dile getirilirken, yüzlerce yıl öncede tüm bunlar bizde vardı. Ben inanıyorum ki daha mutlu, daha huzurlu ve bol kazançlı günler için Ahilik yeniden canlandırılmalı ve uygulamalıdır. Ahilik Haftanız kutlu olsun. 30. Ahilik Haftası Kutlamaları etkinliklerinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
ANKARA'NIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA PLAKET TAKDİMİ
Protokol konuşmalarının ardından İl Ahilik Kutlama Komitesi tarafından İlin Ahisi seçilen 79 yaşındaki kundura ustası Nurettin Cebeci'ye Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan tarafından plaket ve sertifika takdim edildi. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner de yılın kalfası ayakkabıcı Eray Salur'a plaket ve sertifika takdiminde bulundu. Son olarak yılın çırağı mobilya-döşemecisi Serhat Kılıç'a da plaket ve sertifikasını Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer takdim etti.
ŞED KUŞANMA TÖRENİ DİKKATLE İZLENDİ
30. Ahilik Haftası Kutlamaları programı kapsamında Şed kuşanma temsili töreni gerçekleştirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nun Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler’in hazırladığı ve ekibiyle birlikte sahnelediği Şed Kuşanma ile Ahilik kültürünün incelikleri, kalfalıktan ustalığa geçiş, Ahilik duası eşliğinde gösterime sunuldu.
AHİ PİLAVINA YOĞUN İLGİ OLDU
Geleneksel hale getirilen 'Ahi Pilavı' dağıtımı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Gerçekleştirilen etkinliklerin ardından kutlama programına katılan tüm davetlilere ve vatandaşlara Ulus Meydanı Atatürk Heykeli önünde Ahi Pilavı ikram edildi. Ankara Vali Yardımcısı Abdulhamit Erguvan ve ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner ile oda başkanları da bir süre vatandaşlara Ahi Pilavı ikramında bulundu.