Beyin felciyle doğdu TÜBİTAK’ta uzay mühendisi oldu!

Cumhuriyetin Türkiye Yüz Yılı Bilim İnsanı Turgay Karakaş, İlçe Öğrencilerini Uzay Mühendisliğiyle Buluşturdu

Beyin felciyle doğdu TÜBİTAK’ta uzay mühendisi oldu!

Gölbaşı ilçemizde, Cumhuriyetin Türkiye yüz yılı etkinlikleri kapsamında, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, ilçe öğrencilerine uzay teknolojileri ve mühendisliği hakkında ilham verici bir anlatı gerçekleştirdi. Program, Mehmet Akif Ersoy Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinliğe, Kaymakam Erol Rüstemoğlu, Kaymakam Refiki Ejder Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Selim Akceylan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Yılmaz, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Turgay Karakaş, uzay mühendisliği alanında elde ettiği başarıları ve bilgi birikimini öğrencilerle paylaşarak, uzayın gizemli dünyasını aydınlattı. Uzay teknolojileri ve mühendisliği hakkında bilgi veren Karakaş, öğrencilerin ufuklarını açacak anlatımıyla büyük ilgi gördü.

Program, bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artırmak, gençlerimizin bu alandaki potansiyelini keşfetmelerine destek olmak amacıyla düzenlendi. Katılımcılar, Turgay Karakaş'ın deneyimlerinden ve bilgilerinden büyük bir motivasyonla ayrıldılar.

TURGAY KARAKAŞ KİMDİR?

Halk arasında "beyin felci" olarak da bilinen SP ile dünyaya gelen 44 yaşındaki Turgay Karakaş, fiziksel engeli sebebiyle yaşadığı zorluklar ve okul sıralarında gördüğü ayrımcılığa inat, eşine az rastlanır başarılara imza attı.

Öğretmen babası ve ev hanımı annesinin desteğiyle okulda matematiğe ilgili ve başarılı bir öğrenci olan Karakaş, 1994'teki üniversite sınavında sadece sayısal sorulara cevap vererek ilk 25'e girdi. Çocukluk hayali uzay alanında eğitim almak isteyen Karakaş, o dönem uzay mühendisliği bölümü olmadığı için tek tercih yaptığı Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'ne yerleşti.

Uzay mühendisliği için gerekli yeterliliği sağlayabilmek amacıyla aynı anda matematik, fizik ve kimya alanında yan dal yapan, mühendislik için gerekli fark derslerini de gören Karakaş, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) görev yapmaya başladı.

Can Deniz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER