Sağlık Bakanlığı tarafından yeni oluşturulan Genel Sekreterlik döneminden sonra birçok il ve ilçede Hastane yönetimleri değişti.
Gölbaşı Hasvak Devlet Hastanesi yönetimi de ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında değişme uğrayacak.
GERGİN BEKLEYİŞ
Şuanda Başhekimlik görevini yürüten Opr. Dr. Arslan Kağan Arslan, Hastane Müdürü Mehmet Kaya Gölbaşı HASVAK Devlet Hastanesi’nde görevlerine devam ederken, yönetimde nasıl bir değişiklik olacağı bugün netlik kazanacak.
Öte yandan birçok il ve ilçede hastane yönetimleri belli oldu. Gölbaşı HASVAK Devlet Hastanesi yönetiminin ise hangi isimlerden oluşacağı kamuoyu tarafından merak ediyor. Resmi bir açıklama yapılmazken, Başhekim, Başhekim yardımcılarının ve Hastane Müdürünün görev yerlerinin değiştiği de gelen bilgiler arasında...
YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında 81 ilde oluşturulan Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği, bakanlığa bağlı hastanelerin tek çatı altında yönetilmesini sağlayacak.
Birleşmeyle birlikte; sınırlı sayıdaki sağlık personelinin tek elden yönetilmesi, kaynakların verimli kullanılması, sağlık giderlerinin azaltılması ve vatandaşa daha kaliteli hizmet verilmesi amaçlanıyor.
Sağlıkta uygulanan dönüşüm projesi kapsamında, Kasım 2011'de çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle dönüşüm sürecinde sona gelindi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki 842 kamu hastanesini il bazında bölgelere ayırarak birleştirdi. Bakanlık, bu hastaneleri yönetecek 100 Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri'nin (CEO) listesini hazırlayarak atamalarını yapmaya başladı.
ÖZEL HASTANELERİN KULLANDIĞI MODEL
Yeni sistemde hastane yönetimleri baştan değişecek. Buna göre, illerdeki hastaneler genel sekretere bağlanacak ve özel hastanelerde uygulanan bu modele tam bir geçiş gerçekleştirilecek. Yeni sistemle sağlıkta yönetim; KHB Genel Sekreterliği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri olarak 3 farklı kuruma ayrıldı.
Yeni süreçte en üst yönetici olarak KHB Genel Sekreteri olurken, alt birimlerde Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri olacak. KHB'ler, bakanlığın sunacağı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere, hastanelerin ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinin işletilmesi, faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesi gibi işlemleri yürütecek.
Uygulamayla kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da birinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamını üstlenecek. Burada ana çocuk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, verem savaş dispanserleri, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri gibi konular halk sağlığı birimi tarafından yürütülecek. Mevcut sağlık müdürlükleri de raporlama, sağlıkta denetim ve sağlık turizmi gibi konularla ilgilenecek.