Alınan başarının ardından okuldan yapılan açıklamada “TÜBİTAK tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na başvuru yaparak bölge yarışmasına katılmaya hak kazanan TEK Ortaokulu öğrenci, öğretmen ve idarecilerini kutluyoruz.” Denilirken şu ifadelere yer verildi;
Projeleri ile Osmanlı Mimarisinin İnceliklerini en ince ayrıntısına kadar mercek altına alan öğrenciler, sahip olduğumuz kültürel mirasın yeni nesillere sağlıklı ve doğru bir şekilde aktarılmasını amaçlamışlardır. Proje çalışmaları ile Osmanlı dönemi eserleri tanıtılarak gençlerimizin dayanıklı, çevreci, işlevsel, sürdürülebilir tasarımlardan ilham almaları, bütün işlerinde sevgi, saygı ve merhametle hareket etmeleri amaçlanmaktadır.
Elde ettikleri sonuçlar neticesinde; Osmanlının her alanda olduğu gibi mimari alanında da büyük başarılara imza attığı, sadeliğin yanında işlevselliği, sürdürülebilirliği, yenilenebilirliği, dayanıklılığı, doğallığı, çevreye ve insana saygıyı, yaptığı işi sevgiyle yapmayı ve eğitime büyük önem verdiği anlaşılmıştır.
Öğrencilerimiz Osmanlı Mimarisinin kültürel, sürdürülebilirlik, çağın ötesinde kullanılan teknoloji, tasarruf, yenilenebilirlik, doğayla uyum, yenilikçi, fonksiyonel, her şeyin birbiriyle uyum içinde olduğu bütüncül yaklaşımı ışığında çalışmalarını şekillendirmişlerdir. Bu amaçla çalışmalarında Osmanlı mimarisinin uzun ömürlülük, insana saygı ve sevgi, vefat etmiş kişilerin hatıralarına saygı, sosyal çevre, hayvan sevgisi, yaşam alanını onlarla paylaşma mutluluğu ve bütün bunların incelikle yapılması gibi konular üzerine yoğunlaşarak, edindikleri bilgileri legolarlar ve oyun hamurlarıyla somut hale getirmişlerdir. Böylelikle eğlenerek bilgi kalıcı hale gelmiştir.
Günümüz mimar ve mühendislerinin sahip oldukları teknoloji ve imkânların geçmiş bilgi ve birikimle yoğrulması gerektiği ve böylelikle tasarlanan yapıtlara anlam kazandırılması gerektiği değerlendirilmektedir.