Adil Gür: AK Parti rekorunu yeniden kıracak

A&G Araştırma'nın patronu Adil Gür: Kürtlerin oyunu kaybetmesine rağmen AK Parti'nin oyları artışta

Adil Gür: AK Parti rekorunu yeniden kıracak

Vatan Gazetesi'nden Mine Şenocaklı, A&G Araştırma'nın patronu Adil Gür ile yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı.

AK PARTİ REKORUNU YENİDEN KIRACAK

Buna göre Adil Gür, AK Parti'nin son seçimde yakaladığı rekoru yeniden kıracağını ve yüzde 54'ler seviyesine çıkacağını ifade etti. Araştırma,

Uludere'de yaşanan ve 34 sivilin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bombalama olayının öncesinde yapılmasına rağmen, BDP'nin oylarının yüzde 8'lerin üzerinde olması ise dikkat çekici.

İşte Adil Gür'ün Mine Şenocaklı'ya yaptığı açıklamalar;

A&G Araştırma tarafından 7 bin hanede gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, bugün seçim yapılsa BDP'nin oyu yüzde 8'in üzerinde çıkacak. AK Parti ise Kürt seçmenlerin oyunu kaybetmesine rağmen oylarını artırmaya devam edecek. Ve yüzde 49.9'luk rekorunu yüzde 54'lere taşıyacak. Peki nasıl? Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'daki milliyetçi seçmenlerin oylarıyla... Gerisini söylemeye gerek yok, bu araştırmanın iki kaybedeni var; CHP ve MHP... Son söz Adil Gür'den; "Üstelik biz bu araştırmayı yaptığımızda henüz Uludere olayı yaşanmamıştı. Bugün yapsaydık belki de BDP oyları daha yüksek çıkacaktı!"

BDP YÜZDE 8'İN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

"Diğer tüm araştırmalar BDP'nin oyunun yüzde 4 ila 6 bandında olduğunu gösteriyor, oysa ki bizim araştırmamızdan çıkan sonuç çok farklı. Şu anda bir seçim yapılsa, BDP yüzde 8'in üzerinde oy alabilir" diyor Gür. Bu verilerden hareketle, önemli bir iddiada daha bulunuyor; zaten sözüne de "Ben iddialı biri olmayı severim" diye girerek: "Eğer süreç böyle devam ederse, 2014'te yapılacak bir erken seçim ya da 2015'teki olağan seçimde BDP yüzde 10 barajını rahatlıkla aşar. Bunun bir sebebi oy artışı olacak, diğer sebebi ise ilk kez oy kullanacak olan genç seçmenler..."

AK PARTİ GÜCÜNÜ KORUYOR

Bugün seçim olsa nasıl bir tablo var karşımızda?

Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki, AK Parti 12 Haziran'daki gücünü koruyor. Hatta birkaç puan daha fazla oyu.

Yani yüzde 53'lerde mi? Yoksa daha mı fazla?

52, 53, 54 demenin çok doğru olmadığını düşünüyorum. Seçmen davranışları bakımından Türkiye'de son dönemlerde pek çok anket yayınlanıyor. Bu anketlerden benim bulduğum bulguların en önemli farkı ise BDP'yle ilgili.

BDP'nin oyunun yüzde 4-6 olduğu görülüyor...

Evet. Halbuki ben BDP'nin oyunun yüzde 8'in üzerinde olduğunu görüyorum.

Yani neredeyse yüzde 10 barajını aşacaklar?

Evet. Türkiye'de siyasi tercihler bakımından çok önemli iki değişiklik var. Birincisi, Doğu ve Güneydoğu'da AK Parti'nin oyu azalıyor, BDP'nin oyu artıyor. Ama AK Parti Kürt kökenli seçmenlerden oy kaybederken, Ege'de, Akdeniz'de, Batı'da, Orta Anadolu'da milliyetçi seçmenlerden aldığı oyu artırıyor. Yani sizinle Mayıs ayında konuştuğumuz süreç devam ediyor. Tabii bunu da yadırgamamak lazım. Çünkü seçimlerden sonraki sürece baktığımızda AK Parti'nin milliyetçi söyleminin artarak devam ettiğini görüyoruz. O nedenle AK Parti Kürt kökenli seçmenlerden bir miktar oy kaybediyor, buna karşılık milliyetçi kökenli seçmenlerden aldığı oyu artırıyor.

BDP'nin oyunu yüzde 8'e çıkarması çok önemli, çok şaşırtıcı. Tüm siyasi ezberleri bozuyor...

Daha da şaşırtıcı, daha da iddialı bir şey söyleyeyim. Eğer bu süreç böyle devam ederse, 2014'de erken veya 2015'te zamanında yapılacak bir seçimde BDP yüzde 10 seçim barajını aşacaktır. Bunun nedenini sadece oy artışıyla açıklamak mümkün değil, alttan gelen seçmen artışı da var. Bugün Türkiye'deki hanelerde ortalama 4 kişi yaşıyor. BDP'li seçmenlerin hanesinde ise 7-8 kişi var. Çocuk sayısı fazla. Yeni seçmen olacaklar da eklendiğinde, bir dahaki seçimde BDP'nin kuvvetle muhtemel baraj problemi olmayacaktır.

Dolayısıyla Türkiye'de yıllardır "Ya, şu yüzde 10 ülke barajını düşürmeyelim, BDP barajı aşar, HADEP barajı aşar, DEHAP barajı aşar" endişesi vardı ya, ben diyorum ki "Beyler artık böyle bir baraj endişesine kapılmanıza gerek yok! Süreç bu şekilde devam ederse baraj problem olmayacak. Onun için gelin şu antidemokratik yüzde 10 ülke barajını ya tümüyle kaldırın ya da aşağıya çekin!" Bu arada biz bu seçim döneminde "Eğer yüzde 10 ülke barajı yüzde 4'e düşürülseydi, bunun Meclis'e yansıması ne olurdu?" diye de baktık. Gördük ki aslında BDP dışındaki partilerin milletvekili sayısında çok az sayıda değişiklik olacaktı. Yani siyasi partilerin milletvekili sayılarında dramatik değişiklikler olmayacaktı.

ULUDERE KIRILMA NOKTASI OLABİLİR

Uludere, AK Parti'nin siyasi kırılma noktası olabilir

Türkiye'de siyasi tercihler bakımından çok önemli iki değişiklik var. Birincisi, Doğu ve Güneydoğu'da AK Parti'nin oyu azalıyor, BDP'nin oyu artıyor. Ama AK Parti Akdeniz'de, Ege'de, Orta Anadolu'da milliyetçi seçmenlerden aldığı oyu artırıyor

Uludere olayı, Doğu ve Güneydoğu'daBDP ile AKP arasındaki siyasal kırılmanın önemli noktalarından biri olabilir. Uludere'ye kadar AK Parti hem iktidar hem muhalefet profili çiziyordu.

- Siz rakam vermekten kaçınıyorsunuz ama merak ediyorum, AK Parti'nin oyu yüzde 53-54 olabilir mi?

Evet. Şu anda yüzde 53-54 bandında...

BDP de yüzde 8 bandında, öyle mi?

Evet. Yüzde 8.5'in altında, yüzde 8'in üzerinde görünüyor. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum; bu araştırmaların artı, eksi yüzde 1.5 hata payı vardır. Yalnız bu şu manaya gelmez; "Araştırmacı BDP için yüzde 8.2 diyor, yüzde 1.5 hata payı var, yani BDP'nin oyu yüzde 6.7 de olabilir." Hayır, böyle değil.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2012, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER