Ankara Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda,“Ankara Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor” projesi kapsamında Hayat Boyu Öğrenme Programı’ndan ülkemizin daha fazla yararlanabilmesi konusu üzerinde duruldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleşecek toplantıya, Ankara Valiliği, Avrupa Birliği ile yerel yönetim kuruluşlarından çok sayıda temsilci katıldı.
Ankara Avrupa Birliği’ne hazırlanıyor projesi kapsamında gerçekleştirilen“Hayatboyu Öğrenme Programı Bilgi Günü” nde mesleki eğitim ile yetişkin eğitiminin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği Leonardo da Vinci ve Grundtvig programları değerlendirildi.
Avrupa Birliği Bakanlığı uzmanları programın sabah bölümünde Lonardo da Vinci programı amaç, hedef kitle ve fonlar ile ilgili ana bilgileri katılımcılara aktardılar. Uzmanlarca programın Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikaları desteklemek ve geliştirilmeyi öngördüğü anlatıldı. Bu programla ülkelerarası işbirliği ile mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalardaki kalitenin geliştirilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verildiğine dikkat çeken uzmanlar, yeniliklerin teşvik edilmesinin ve Avrupa boyutunun öne çıkarılmasının da projede temel amaç olarak ortaya çıktığını kaydettiler. Proje kapsamında hedef kitlenin tüzel kişilik sahibi tüm kurum ve kuruluşlar eğitim kurumları, KOBİ’ler, STK’lar ve yerel idareler olduğunu ifade eden uzmanlar, proje ile ilgili fonlardan yararlanabilmenin koşulları hakkında da katılımcılara özel bilgiler verdiler.
Grundvig Programıyla mesleki eğitim dışında her çeşit yetişkin ve yaygın eğitim üzerinde de odaklanıldığını hatırlatan uzmanlar, programın hedef kitlesini yaygın öğretim içerisindeki öğrenci, öğretmen, eğitmen ve diğer personel ile yetişkin eğitimi alanındaki eğitim kurumlarını kapsadığına dikkat çektiler.
Uzmanların açıklık getirdiği bir husus da, programın ülkelerarası ortaklıklar ve ağlar kurarak, yaygın eğitim kurumları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, danışmanlık ve bilgi/iletişim kuruluşları, özel kuruluşlar ve yüksek öğrenim kurumlarına, projeler çerçevesinde birlikte çalışma imkanı sunması oldu.
-HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI-
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Türkiye’de yürütülen Hayat Boyu Öğrenme Programı ile tüm düzeyler için Avrupa’daki eğitim kaynaklarına ülkelerarası erişimi kolaylaştırmak, fırsat eşitliğinin oluşumunu desteklemek, bilgi değişimini geliştirmek amaçlanıyor. Bu kapsamda eğitim alanındaki işbirliğini ve öğrenci değişimlerini teşvik etmeyi, eğitim uygulamaları ve malzemelerin yenilenmesi de dahil eğitim alanında ortak konuları araştırma temelinde çalışma yapılıyor.
-PROJE’DE BUGÜNE DEK NELER YAPILDI-
“Ankara AB’ye Hazırlanıyor” projesi, 27 Mart 2012 tarihinde Avrupa Birliği Başkanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in katıldığı protokol imza töreniyle hayata geçirilmeye başlanmıştı.
İkinci aşamada 9 Mayıs 2012 Avrupa Günü’nde Gençlik Parkı’nda Proje Fuarı açılmış ve fuarda Ankara’da daha önce AB hibeleriyle uygulanmış, yakın zamanda tamamlanmış ve devam eden 20 projeye yer verilmişti. Avrupa Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklere, programın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert ile Büyükelçiler, bürokratlar ve çok sayıda Başkentli de katılmıştı.
Avrupa Birliği ülkelerini gezerek, vizelerin kaldırılması için çalışma yürüten Gençlik Karavanı’nda balon uçurulan ve tüm gün çeşitli etkinliklerle süren Avrupa Günü kutlamaları, Gençlik Parkı havuzunda gerçekleşen muhteşem su, müzik ve lazer şovu ile sona ermişti.
Projenin devam eden üçüncü aşaması olan eğitim süreci ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koordinasyonunda, Ankara Valiliği, Avrupa Birliği Bakanlığı işbirliğiyle tüm yerel idarecilerin katıldığı, Avrupa Birliği müktesebatı ve uyum süreci ile fonlar hakkında düzenlenen eğitimler ile devam ediyor.