Başkan Tuna'dan şehircilik dersi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) düzenlediği “Dünya Şehircilik Günü ve Başkent'in Geleceği” temalı konferansa katıldı.

Başkan Tuna'dan şehircilik dersi

 ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, öğrenciler ve diğer davetlilerin katıldığı konferansta konuşan Başkan Tuna, 70'li yıllardan itibaren hızlanarak süregelen göç olgusunun yarattığı gecekondulaşma ve çarpık yapılaşmaya dikkat çekerek, bu sürecin rant odaklı şehirleşmeye kadar vardığının altını çizdi.

 

“RANTA GEÇİT YOK”

        İmar planları konusunda ilçe belediyelerinin sadece görüş ve teklif verme imkanı olduğunu belirten Başkan Tuna, “Göreve geldikten sonra rant esaslı emsal artışları ölmüştür. İzin vermeyeceğiz. Şunu söylemek istiyorum; öyle sıkıntılı yerler var ki, dubleks konutların olduğu alanlarda, bazı parsellerde 20-30 katlı binalar çıkmış. Vatandaş şehrin merkezinden uzak, sakin, bahçeli bir evim olsun istemiş ancak hemen yanında devasa bloklar. Bu hak mı, adalet mi?” ifadelerini kullandı.    

 

MAHALLE KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMİ

         İnsan odaklı şehirleşmenin önemine vurgu yapan Başkan Tuna, mahalle kültürünün önemini şu sözlerle anlattı:

“Mahalle kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Mahallelerimizde kimse kimseyi tanımıyor. Mahalle kültürü olacak ki insanlar birbirleriyle sosyal iletişim kursun. Bu yok olunca gençlerdeki internet bağımlılığı gibi muhtelif sıkıntılar bundan kaynaklanıyor.”

 

ANKARA'DA YER ALAN ÇAYLAR ISLAH EDİLECEK

         Başkent’te son dönemde gerçekleştirilen önemli projeler hakkında bilgi veren Başkan Tuna, Dikmen Kepekli, Akköprü ve Samsun Yolu Türk Telekom U dönüşü kavşaklarının tamamlanmasının ardından Ankara trafiğinin rahatladığını söyledi.

          Su taşkınlarının önüne geçecek alt yapı projelerini hızlandırdıklarını ve birçoğunun yapıldığını belirten Başkan Tuna, Ankara’daki çayların ıslah edileceğini açıkladı:

“40-50 sene önce yapılmış içme suyu hatlarında ciddi sıkıntılar oluyor. Bunların tamiratı da mümkün olmuyor. Yenilenmeleri gerekiyor.  Bütün şehrin altyapısına birden bire girdiğin zaman şehir kilitlenecek. Bunun kademe kademe gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu yıl içerisinde belki de ASKİ'nin tarihindeki en büyük ihaleleri yaptık. Yaklaşık 1,5 milyar liralık ihale gerçekleştirdik ve o inşaatlar devam ediyor. Önümüzdeki sene bunlar tamamlanacak. Ankara, Çubuk ve Hatip Çaylarına dökülen kanalizasyon atıkları da kollektörlerle toplanıp arıtmaya gönderilecek. Bu çaylara bulaşan atıkların neden olduğu kirlilik ve pis koku önlenmiş olacak.”

 

ULAŞTIRMADA ÖNCELİK RAYLI SİSTEMLERDE

         Nüfus artışı ve göçün dikkate alınarak Başkent’te raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Başkan Tuna, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile de raylı sistemler konusunda görüştüm. Aydınlıkevler-Siteler-Kuyubaşı- Havaalanı Hattı, Etlik Hastanesi-Forum Ankara Hattı, Dikimevi-Mamak Hattı ve Söğütözü-ODTÜ Hattı hükümet programına alındı” dedi.

 

“ADAY OLUNMAZ ADAY GÖSTERİLİR”

         Konferansta Başkan Tuna’ya yerel seçimlerde aday olup olmayacağı da soruldu.

          Başkan Tuna, “Aday olunmaz, aday gösterilir. Bu işlerin hesabı kitabı olmaz, nasip olur. Benim iyi kötü bir mühendisliğim olduğu için bu işte hesap kitap olmadığını biliyorum, matematiği yok bu işin” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2018, 15:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER