“Kimseyle kavga etmeden, siyasi çekişmelere girmeden, her kesime her inanca eşit mesafede olacağım” diyen Başkan Tuna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde AK Parti’nin temel felsefesinin de bu olduğuna dikkat çekti.
2019 seçimlerine yönelik de konuşan Başkan Tuna, “Benim hiçbir hesabım hiçbir şekilde olmadı, olamaz da. Bana nasıl bir görev verilirse onu layıkıyla yapmaya çalışırım. Bana afiş asma görevi verilirse ona da giderim” dedi.
ÖNCE HİZMET ANLAYIŞI…
Tek önceliğinin Ankaralılara hizmet etmek olduğunu vurgulayan Tuna, şunları söyledi:
“ Tabi ki muhalif kesimlerle de görüşeceğim. Aklıma hiç farklı yorumlar gelmedi. Çankaya Belediye Başkanımız Alper Taşdelen ile görüşmem, sarılmam bunlar gayet doğal bir durum. O da bu vatanın bir evladı ve vatandaşlarımız seçmiş. Çankaya’daki vatandaşlarımız da bizim sorumluluğumuzda o yüzden kavgaya gerek yok. Belediyecilik siyasi çekişmelerin yeri değil. Bizim görevimiz eşit seviyede tüm vatandaşlara hizmet götürmek. Sandıkta kim kime ne oy verirse versin bizim buna saygı duymamız gerekir. 2002 yılında Ak Parti oyları yüzde 34.5 seviyelerindeyken şimdi yüzde 50’ler seviyesini geçti. Nedeni eşit ve adaletli davranılmasından. Belediyeler arasında hiç farklı uygulama yapılmadı da bundan. Partimizin temel felsefesi işte bu. Ben milletvekiliyken de Sincan Belediye Başkanıyken de dedikodulara bakmadım burada da bakmıyorum, bakmam da. Dedikodularla zaman kaybedecek halim yok, polemiklere girmeyi de düşünmüyorum bu insanın enerjisini boşa tüketiyor.”
“ANNEM BİR TARAFA DÜNYA BİR TARAFA”…”
7 gün çalıştığını doğrulayan Başkan Tuna, Hakan Çelik’in kendisiyle, ailesiyle ve hayat felsefesiyle ilgili birçok sorusuna da samimi yanıtlar verdi:
“Annem bir tarafa diğerleri bir tarafa. Annem üzüleceğine her türlü şeyden fedakarlık ederim. Ancak bana göre annem 25 yaşında ben de anneme göre hala 5 yaşındayım. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Yaşam biçimi ya da inanç farklılıkları konusunda hiç kimseye ayrımcılık yapmam. Sadece istismar edildiğimi düşünürsem o zaman sigortalar atar. Her görüşe saygım var, her akla ihtiyacımız var ama zaman zaman bazı STK’lar ideolojik işlere giriyor üzülürek görüyorum. Bu bir zaman kaybı ve doğru bulmuyorum. Şehrimiz için gereken faydalı her şeyi tabiî ki değerlendiririz… Ayrıca twitter’a öyle fazla zaman ayıramıyorum günde en fazla 15-20 dakika. Danışmanlarım bakıyor. Sosyal medyada herkes aklına geleni yazıp çiziyor. Ben bazı hesapların maksatlı yazılarını önemsemiyorum. Ancak tabiî ki eleştiri ve önerileri yakından takip ediyoruz.”
“ŞEBEKE SUYU TEMİZ”
Ankara’da kısa vadede bir su sıkıntısı beklemediklerini belirten Başkan Tuna, Kızılırmak suyu ile ilgili tartışmalara da açıklık getirdi:
“Yıl sonuna doğru Gerede projesi tamamlanmış olacak. Faaliyete geçtiğinde Ankara’daki su ihtiyacını yüzeysel sulardan karşılamış olacağız. Kızılırmak ve Gerede suyu arasında tat farkı var ancak Kızılırmak suyunda sağlık açısından hiçbir endişeye gerek yok, sıkıntı yok. Sadece hoş bir içimi yok. Başkent’te kısa vadede bir su problemi de görülmüyor. Gerede projesi devreye girdiğinde ve inşallah yağışlar da devam ederse Kızılırmak’tan su almayı keseceğiz.”
“HAVA KİRLİLİĞİNE YÜKSEK BİNALAR NEDEN OLUYOR”
Son günlerde Ankara’daki hava kirliliğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tuna, bunun temel sebebi olarak yüksek katlı binaları işaret etti. Başkan Tuna, şöyle konuştu:
“ Eskiden Ankara’da hava kirliliğini bizzat yaşadım. Kuşlar ölüyordu, maskeyle geziliyordu. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla daha iyi oldu ama tabii daha da iyi olabilir. Trafikteki yoğunluk etkiliyor ancak yüksek katlı binaların artması da ciddi etken. Bu binalar hava sirkülasyonunu kesiyor bu da hava kirliliğinin artmasına neden oluyor”
“YATAY MİMARİ ESAS”…
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna, ranta dayalı yüksek bina yapılmasına izin vermeyeceklerinin altını özellikle çizdi. Tuna, “Rant esaslı bir imar kesinlikle artık olmayacak. Bu durum yok; öldü artık. Bazı özel projeler ,kamu binaları olabilir, kentsel dönüşüm alanında olabilir ama bu bir ahenk içinde olmalı. İlla yüksek bina olmasın demek de değil ama yatay mimari esas olacak” dedi.
Özellikle Çukurambar’daki yüksek binaları örnek gösteren Tuna, trafik yoğunluğu ve otopark sorunu nedeniyle beş on yıl içinde taşınmaların başlayacağı hatta ofislerin kapanacağı, plansız yapılan AVM’lerin de benzer durumu yaşayacağı uyarısında bulundu. Tuna ayrıca Başkent’te kent estetiğini bozan yüksek binalardan bazılarının tıraşlandığını da vurguladı.
ULAŞIM SEFERBERLİĞİ SÜRECEK…
Başkent’te bazı noktalarda kronik trafik sorunu yaşandığını tespit ettiklerini belirten Başkan Tuna, yeni projelerini hayata geçireceklerini de açıkladı:
“İlk etapta Samsun yolunda Türk Telekom önündeki dönüşte ciddi sıkıntılar var oraya bir proje hazırlıyoruz, ihalesini gerçekleştireceğiz. Benzer şekilde Ankamall önü ve Ahlatlıbelde’ki ters dönüşler, Dikmen Atatürk sitesinin önü de sıkıntılı. Okulların kapanmasıyla inşaatların başlatılmasını planlıyoruz.”
HAVAALANINA YENİ METRO GÜZERGAHI…
Esenboğa Havaalanına metro hattının yapılması konusunda tüm çalışmaların hızlandırıldığını söyleyen Tuna, güzergah konusunda yeni bir önerileri olduğunu da açıkladı:
“Başbakanımıza da ulaştırma bakanımıza güzergah konusunda yeni bir önerimiz oldu. Nüfus yoğunluğuna bakarak, Siteler bölgesinden dolaşarak havaalanına gitmesini bizzat talep ettim. Uygun görüldü. Bu yol 36 km idi yeni güzergahla birlikte 10-12 km kadar ilave olacak. Bir tarih veremem ama inşallah ihale edilir ve düzgün firmalar iştirak eder.”
TUNA’DAN 24 SAAT METRO MÜJDESİ…
2018’de ulaşıma zam yapmayacaklarını ifade eden Tuna, Başkentlilere metro ulaşımı konusunda yeni bir müjde daha verdi:
“2017 yılında ulaşımı 500 milyon lira sübvanse ettik, 2018’de de edeceğiz. Başlattığımız 24 saat kesintisiz ulaşımla ilgili vatandaşlardan olumlu dönüşler aldık. Henüz metro ulaşımını sabaha kadar yapamadık ama Haziran ayında yeni vagonların gelmesiyle birlikte Batıkent’teki aktarmayı da kaldıracağız ve metro da artık sabaha kadar hizmet verecek.”
“ANKARALILAR AFETLERDE SIĞINAKLARI BİLMİYOR”…
Başkan Tuna’nın bir uyarısı da olası depremde vatandaşların azami bazı bilgileri bilmediği yönündeydi. Deprem konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önemli çalışmalar yaptığının altını çizen Tuna, riskli yapıların ıslah edilmesiyle ilgili çıkarılan kanunun önemine vurgu yaptı.
Bazı vatandaşların riskli binalar konusunda sorun çıkardığını gördüklerini belirten Tuna, “Daha iyi çalışmalar yapılabilir tabii. Ancak şunu da belirteyim. Mesela Başkentliler deprem anında toplanma alanlarını bildiklerini zannetmiyorum. Vahim bir durum. Hangi binanın sığınağı çalışıyor biliyorlar mı. Bu aslında bizim kültürel bir sorunumuz” dedi.
OTOPARK TEŞVİKİ…
İstanbul’daki İSPARK modelini Ankara için de uyarlayarak ANPARK modelini hayata geçireceklerini söyleyen Başkan Tuna, otopark yapmak isteyen arsa sahiplerine de önemli teşvikler verileceğini açıkladı. Tuna, “yeni bir bina ya da arsa sahibi otopark yapmak isterse o konuda ciddi ekonomik teşvikler üzerinde çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
BAŞI BOŞ GEZEN SOKAK HAYVANLARI…
Sokakta gezen başı boş gezen hayvanlar konusundaki şikayetlere de yanıt veren Başkan Tuna, şöyle konuştu:
“Çok yönlü bir konu hakikaten. Öncelikle bu pet-shoplardaki köpek ve köpek yavrularının satışının engellenmesi lazım. Çocuk istiyor alıyorlar sonra hevesleri geçince sokağa bırakıyorlar. Hayvanları bu yerlerden değil de hayvan barınaklarından temin etmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Sokak hayvanlarının denetim altında olması lazım ilçe belediyelerle çalışıyoruz bu konuda. Yine de çok tarafı var bu işin. Büyükşehir olarak ne yapmamız gerekiyorsa yaparız.”
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2018, 02:34