Bahçeşehir Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk "milli ilacı"olmaya aday ilacın, 2023'te piyasa sürülmesi planlanıyor.
Yaklaşık 10 yıldır Karbon 60 ve analoglarının üzerinde çalışan ve bunların, sözkonusu hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğini keşfeden Durdağı, kansere ve AIDS'e çare olacak ilaca imza attı.
HIV VİRÜSÜNÜ BLOKE ETTİ
Durdağı, ABD, Yunanistan, Kanada başta olmak üzere Avrupa Birliği'nin desteğiyle sürdürülen araştırmaya başkanlık ediyor.
Son dönemde nanomalzeme olarak değerlendirilen Karbon 60 molekülünü ilk kez bu amaçla kullanan Doç. Dr. Serdar Durdağı, HIV'e yol açan virüsü bloke etmede olumlu sonuç aldı. Böylece farklı ülkelerden bilimsel çözüm ortaklığı ve maddi destek alan Durdağı, simülasyon teknikleri ile değişik moleküller geliştirdi.
KANSER ÜZERİNDE ETKİLİ OLDU
Açıklamada görüşlerine yer verilen Durdağı, biyolojik test aşamasında olan ilaç için henüz hayvan ve insan üzerinde deney yapılmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Klinik çalışmalar sonucunda AIDS ve kanser üzerinde etkili olduğunu gördük. Çalışmamız Amerikan Kimya Topluluğu'na (ACS) ait bilimsel dergilerde yayımlanınca dünyanın dikkatini çekti. Bilgisayar ortamında 500 bin atomun simülasyonunu yapabiliyoruz. Bunun sonucunda da çok kısa sürede sonuç alabiliyoruz. İlacın biyolojik testleri İtalya'da yapılıyor. Bundan sonraki aşamaları Türkiye'den yürüteceğim. Projede Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de çalışacak."
Cumhuriyet'in 100. yılında piyasa sürülmesi planlanan ilaç, Türkiye'nin ilk "Milli ilacı" olmaya aday.
Erdoğan istedi TÜBİTAK MİLLİ AŞI yapıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'milli ilaç' talebinin ardından TÜBİTAK harekete geçti. İlk proje milli aşı... Proje çerçevesinde, Hepatit B, Kızamık, Kabakulak, Kuduz ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi gibi viral hastalıklara karşı 'milli aşı'nın üretilmesi hedefleniyor.