2008 yılında 17 askerin şehit düştüğü Aktütün'deki karakol saldırısının ardından TOKİ sınır birliklerindeki karakolların yeniden inşası için çalışma başlatmıştı. Bugüne kadar 60 karakolu teslim eden TOKİ 146 karakolun inşasına devam ediyor. Önceki gün 8 askerin şehit olduğu Yeşiltaş Karakolu ise TOKİ tarafından yeniden inşa edilecek karakollar listesinde yok.
Yüksek güvenlikli karakol ile Yeşiltaş Karakolu fotoğrafları karşılaştırıldığında iki karakol arasındaki fark çok net bir şekilde ortaya çıkıyor.
İşte saldırıya uğrayan o karakol
TOKİ'nin teslim ettiği o karakollardan birisi
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen terör saldırısı sonrasında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol doğrultusunda, yapımına başlanan 206 karakoldan 60'ı silahlı kuvvetlere teslim edildi. 146 karakolun inşası ise devam ediyor.
İNŞASI DEVAM EDEN KARAKOLLAR
Bunlar arasında Dağlıca Tabur Merkezi ile Keritepe ve Peytepe mevkilerindeki takım karakolları da yer alıyor.
Karakollar, özellikle bölgeye en hakim tepe noktalarına yapılıyor. 80 santim kalınlığındaki dış duvarlar havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor.
ÖZEL BETONLAR
Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı inşa edilen ve dış kapıların tamamı çelik olan binaların pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Karakolun dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevriliyor.
Yatakhane ve yemekhane gibi askerlerin toplu olarak bulunduğu bölümler karakolun tam ortasında yer alıyor. Depolarda en az bir hafta yetecek kadar yiyecek-içecek ve cephane bulunuyor.
KARAKOL ÇEVRESİ İZCİ ROBOTLARA EMANET
12 metre yüksekliğindeki kuleler nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel tasarlandı. Askerler nöbet mevzilerine açık alandan değil, yer altından tüneller aracılığıyla ulaşıyor.
Karakol çevresinin emniyeti ise Aselsan tarafından geliştirilen ''İzci'' adı verilen uzaktan kumandalı robot araçlarla sağlanıyor. 8 kilometreyi rahatlıkla görebilen elektronik ateşleme sistemli termal kameralar 7 gün 24 saat çalışıyor.
En Son Haber
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2012, 09:53