Bundan tam 50 yıl önce Münih Havaalanına düşen "British European Airways Flight 609" isimli uçakta tam 8 Manchester United’lı futbolcu ölmüştü.
6 Şubat 1958′de İngiliz devi Manchester United takımı, Yugoslavya’nın Kızılyıldız Takımını Avrupa kupasında saf dışı bıraktıktan sonra, Belgrad’tan İngiltere’ye dönüş, Münih aktarmalı yapılmasına karar verildi.
Uçağın kaptanı, Münih Havalanı’na 2 kez inmeye çalıştı ama buzlu ve karlı zemin yüzünden bunu başaramadı. Havaalanı’na inemeyen uçak pistin sonundaki kullanılmayan bir eve çarparak infilak etti.
44 kişilik uçakta 7′i Manchester’lı futbolcu aynı anda yaşamını yitirirken, kazadan sağ kurtulan Duncan Edwards ise 15 gün sonra hastanede yaşamını yitirmişti.
Kazada 8 Manchester United’li futbolcu olmak üzere 23 kişi yaşamını yitirirken, 21 kişi de sağ kurtulmayı başarmıştı. Kurtulanlar arasında ünlü futbolcu Bobby Charlthon’da vardı.
Kazada Ölen Futbolcular :
Geoff Bent, Mark Jones, David Pegg, Eddie Colman, Roger Byrne, Tommy Taylor, Liam ‘Billy’ Whelan ve Duncan Edwards
Günün diğer önemli olayları
1916. Kübalı şair Ruben Dario’nun ölümü
1919. Şerif Paşa, Paris Barış Konferansı sorumlusuna bir mektup yazarak, Diyarbekir, Harput,Bitlis ve Musul’da Kürtler için otonomi talep etti.
1921. Ankara’da Hakimiyeti Milliye gazetesi günlük olarak çıkmaya başladı.Hakimiyeti Milliye gazetesi muhabirine açıklamalarda bulunan Mustafa Kemal, "Komünizm içtimai bir meseledir" dedi. Mustafa Kemal, ülke şartlarının Rusya’daki komünizmin Türkiye’de uygulanmasına imkan vermediğini anlattı.
1923. Mustafa Kemal, minberden halka hitap etti.
1928. Anayasa’ya Laiklik ilkesi kondu.
1930. İspanya’da siyasi tutuklular için genel af ilan edildi.
1933. İngiltere’den Güney Afrika’ya ilk duraksız uçuş yapıldı. (6-8 Şubat)
1935. İki kadın, Nezihe Muhittin ve Şaziye Berrin genel seçimlerde bağımsız olarak aday oldular.
1953. Basın suçlarına sadece sivil mahkemelerin bakmasını öngören kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Kanun gereği, gazeteciler artık askeri mahkemelerde yargılanmayacaklar.
1958. Münih Havaalanı pistinde uçak kazası oldu; Manchester United takımından 7 futbolcu ve 8 gazeteci öldü.
1959: Elektronik mühendisi Jack Kilby, modern elektronik sektörünün temelini oluşturan mikroçipin patentini aldı.
1961. Mutedil Liberal Parti kuruldu.
1967. Cumhuriyet Halk partisi Genel Başkan İsmet İnönü, "Demokratik rejimi, komünist düşmanlığı perdesi altında kuşa çevirmek isteyen dikta heveslilerine yardımcı olmayacağım," dedi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sosyalist olmadığını bir defa daha vurguladı.
1967. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batman Rafinerisi’nde grev başladı. Greve, Türkiye Petrol-İş Sendikası üyesi 1900 işçi katıldı.
1968. Zonguldak ve Kozlu’da 10.000 maden işçisi işbaşı yapmadı. Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin Kozlu üretim bölgesindeki ocaklarda çalışan 4 bin işçi işbaşı yapmadı. Bu hareket, akşam saatlerinde diğer bölgelere de sıçradı ve gece 10 bin işçi işi bırakarak şehre yürüdü.
1974. Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu.
1977. Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu "Can güvenliği olmadığı" gerekçesiyle okulu 10 Şubat’a kadar tatil etti.
1979. 12 Mart döneminin İstanbul Emniyeti Siyasi Şube müdürlüğü görevini yürüten Ilgız Aykutlu, kimliği bilinmeyen iki kişinin silahlı saldırısına uğrayarak öldürüldü.
1981. İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mahmut Dikler, uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.
1986. Nokta dergisinin 2 sayısı toplatıldı. Derginin toplanan iki sayısında polis memuru Sedat Caner’in işkence itirafları yer almıştı. Aynı gün Başbakan Turgut Özal işkence iddialarını yalanladı.
1987. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi işkence olaylarında, işkencecilerin yanı sıra devletin de sorumlu tutulmasını kararlaştırdı.
1989- SHP, ‘Kürtler ayrı bir halktır’ diyen Malatya Milletvekili İbrahim Aksoy’u partiden geçici olarak ihraç etti
1991. Genel Maden-İş Sendikası, Zonguldak’taki 42.000 maden işçisini kapsayan toplu sözleşmeyi imzaladı.
1992. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) Başsavcısı Yaşar Günaydın ile koruması ve şoförü silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
1998: Afganistan’da meydana gelen 6.1 şiddetindeki depremde, 4 binden fazla kişi öldü.
2000. Tokyo’da Pan Pasifik Tenis Turnuvası düzenlendi. Finalde Martina Hingis, Fransız Sandrine Testud’u 2-0 mağlup etti. Bu galibiyetle Martina Hingis kariyerinin 27. tekler şampiyonluğunu da kazanmış oldu.
2000. Türkiye’de Sanayi Bakanlığı, traktöre rastgele oturulmasını yasakladı. Yayınlanan bir genelgeyle, traktöre "Avrupa Birliği standartlarına göre" binilmesi kararlaştırıldı.
2000. Rusya, altı ay süren çatışmaların ardından ele geçirdiği Grozni Operasyonu’nu sona erdirdiğini açıkladı. Çeçen komutanlar Şamil Basayev ve Vaha Arsanov ise tüm Rusya topraklarında savaş ilan etti.
2000 Afganistan havayollarına ait bir yolcu uçağı iç hat seferi yaparken 178 yolcu ve mürettabatıyla kaçırıldı. Eylem,Taliban yönetimi öncesi eski Kandehar Valisi Gula Aga liderliğinde gerçekleştirdi. Taliban tarafından tutuklanmış muhalefet lideri, eski Herat Valisi İsmail Han’ın serbest bırakılmasını istiyorlar.
2001. İsrail tarihinde ilk defa yapılan sadece başbakanlık seçimini sağcı Likud Partisi lideri Ariel Şaron yüzde 62,6 oy oranıyla kazandı. Seçimi kaybeden müstafi başbakan, Ehud Barak milletvekilliği ve İşçi Partisi genel başkanlığından istifa etti.
2001. Ekvador’da Devlet Başkanı Gustavo Noboa IMF’nin tavsiyesiyle akaryakıt fiyatlarına yüzde 100, ulaşım fiyatlarına yüzde 75 zam yapınca yoksul yerliler sokaklara döküldü, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çıkan çatışmada dört kişi öldü.
2002. Hükümet ortakları ANAP ve MHP arasında tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanunu (TCK) ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören AB Uyum Tasarısı yasalaştı.
2002. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan’ın Uruzgan eyaletinde Taliban ve Kaide hedeflerine yönelik operasyonda öldürülen 18 kişinin masum olduğunu itiraf etti.
2002. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrinden önce Etibank’ı çeşitli yöntemlerle 480 trilyon 12 milyar lira zarara uğrattıkları iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile işadamı Cavit Çağlar ve Mehmet Nail Keçili, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
2002. Belçika, bugünkü adıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin bağımsızlık sonrası ilk başbakanı olan Patrice Lumumba’nın 1961′de bir suikastla öldürülmesinden ötürü özür diledi. Lumumba Vakfı kuracaklarını duyurdu.
2003. AK Parti, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Siirt seçiminde 1. sıra milletvekili olarak Yüksek Seçim Kurulu’na bildirdi"
2003. Türkiye’deki üslerin,havaalanlarının ve limanların modernizasyonu için ABD’li askerlerin üç ay Türkiye’de bulunmasına izin isteyen hükümet tezkeresi,TBMM Genel Kurulu’nda gizli oturumda 308 AKP’linin oyuyla kabul edildi. AKP,53 fire verdi.193 milletvekili ret oyu kullandı.
2003. TBMM, kapalı oturumda, Türkiye’deki askeri üs ve tesisler ile limanlarda gerekli yenileşme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmalarıyla ilgili olarak ABD’ye mensup teknik ve askeri personelin 3 ay süreyle Türkiye’de bulundurulmasına, bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi’ni kabul etti.
2004. İran’da Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin parlamento seçimine başvuran binlerce reformcuyu reddetmesi üzerine 27 gündür oturma eylemi yapan 80 milletvekili eylemlerini sona erdirdi. İstifa eden milletvekillerinin sayısı ise 130′a ulaştı.
2004. Rusya’nın başkenti Moskova’da metroda bombalı saldırı düzenlendi; 39 kişi öldü,129 yaralı var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çeçenleri suçladı.
2006. Hz. Muhammed karikatürlerini protesto edenler İran’ın başkenti Tahran’da Danimarka ve Avusturya büyükelçiliklerine saldırdı.Lübnan’da Danimarka Büyükelçiliği’ne saldırı sonrası İçişleri Bakanı Hasan Saba istifa etti. AB,Türkiye dahil 19 İslam ülkesini riskli bölge ilan edip seyahat uyarısı yaptı.
2006. Irak’ta devrik lider Saddam Hüseyin yanlısı Sünni Araplar "Anbar Devrimcileri" adıyla kendi milis örgütünü kurdu.
2008 - TBMM'de saat 15:00 itibariyle, ilk resmi baş örtüsü serbestliği için tartışmaları ve oylaması yapıldı.
2008 - Yargıtay Birinci Hakimliği'ne Hasan Gerçeker getirildi.
2008 - Yargıtay Birinci Hakimliği'ne Hasan Gerçeker getirildi.
2011. Kahramanmaraş’ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için üretim yapılan Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte 10 işçi öldü.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Şubat Günlüğü
Atatürk'ün, Antalya'ya üçüncü ve son gelişi, 1935 yılı Şubat ayına rastlar.
1938 - Atatürk'ün, akşam Park Otel'e gelişi, yemeği buradan yemesi, geççe Sarayı'na dönüşü. saatlerde Dolmabah
1937 - Atatürk'ün, gece Güneş Kulübü'ne gidişi, daha sonra saat 24.00'de Pera Palas'ta Türk Hava Kurumu'nun düzenlediği baloyu şereflendirmesi.
1936 - İstanbul Çiçek Borsası Şişhane’de açıldı.
1937 - Atatürk'ün, gece Güneş Kulübü'ne gidişi, daha sonra saat 24.00'de Pera Palas'ta Türk Hava Kurumu'nun düzenlediği baloyu şereflendirmesi.
1936 - İstanbul Çiçek Borsası Şişhane’de açıldı.
1935 - Atatürk'ün, saat 12.00'de otomobille Yeşilköy'e kadar bir gezinti yapması, dönüşte Ayasofya'yı gezmesi.
1934 - Atatürk'ün, Niğde'den hareketle Konya'ya gelişi, resmî daireleri ziyareti ve geceyi Konya'da geçirişi.
1933 - Gazi'nin Bursa'da gericilik olayı üzerine söyledikleri.
Atatürk'ün, Bursa'da bazı kişilerin ezan ve kametin Türkçe okunması1 Şubat'ta çıkardıkları olay hakkında Anadolu Ajansı aracılığıyla resmî bildirisi: "...Olaya dikkatimizi bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeye asla müsamaha etmeyeceğimizin bir daha anlaşılmasıdır. Meselenin mahiyeti esasen din değil, dildir. Kesin olarak bilinmelidir ki, Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında hâkim ve esas kalacaktır!" nedeniyle
Atatürk un, akşam Bursa'dan Mudanya'ya, buradan da Gülcemal vapuru ile İstanbul'a hareketi.
Atatürk'ün, gece Bursa'dan İstanbul'a gelişi.
1931 - Atatürk'ün, akşam trenle İzmir'den Balıkesir'e hareketi.
1930 - Atatürk'ün, Etnografya Müzesi'ni ziyareti ve Müze'de toplanan sanat eserleri üzerinde incelemeleri.
1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanımla beraber Akhisar'dan Balıkesir'e gelişi, şehirde inceleme ve ziyaretleri, gece şerefine fener alayı düzenlenmesi.
Fransız Generali Edvart de Bourbon'un, evliliği nedeniyle Atatürk'e tebrik mektubu: "İslâmın savunması ve Türkiye'nin yeniden kazandığı yüce şanlışeref için de sizi ayrıca kutlarım."
1921 - Londra Konferansı'na gitmek üzere Bekir Sami Bey başkanlığında Türk Heyeti'nin Ankara'dan hareketi.
Londra Konferansı'na katılmak üzere seçilen ve Hariciye Vekili Bekir Sami Bey'in (Kunduh) başkanlığını yaptığı kurulda Yunus Nadi (Abalıoğlu), Cami Bey (Baykurt), Hüsrev Bey ve Zekai Bey gibi isimler yer aldı.
Atatürk'ün, Hâkimiyet-i Milliye gazetesi muhabiri Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey'in sorularına verdiği cevapların gazetede yayımlanması: "Komünizm içtimaî bir meseledir. Memleketimizin hali, memletimizin sosyal şartları, dinî ve millî ananelerinin kuvveti, Rusya'daki komünizmin bizce uygulanmasına müsait olmadığı kanaatini doğrular mahiyettedir."
1920 - Rauf Bey'in, İstanbul'dan Atatürk'e Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda 70 kişilik "Felâh-ı Vatan Grubu" oluşturulduğunu bildiren telgrafı. [Kocatürk]
Rauf Bey ve arkadaşları, Ankara'daki görüşmelerde kararlaştırılan Müdafaa-ı Hukuk Grubu yerine, bu adı kullanmaktan çekinerek Felâh-ı Vatan Grubu'nu kurdu. Grupta Celalettin Arif, Rauf Bey, Vasıf Bey, Cami Bey (Baykurt) gibi isimler var.
1917 - Atatürk'ün, rahatsızlığı bugün de devam etmesi nedeniyle günü evinde geçirişi.
1934 - Atatürk'ün, Niğde'den hareketle Konya'ya gelişi, resmî daireleri ziyareti ve geceyi Konya'da geçirişi.
1933 - Gazi'nin Bursa'da gericilik olayı üzerine söyledikleri.
Atatürk'ün, Bursa'da bazı kişilerin ezan ve kametin Türkçe okunması1 Şubat'ta çıkardıkları olay hakkında Anadolu Ajansı aracılığıyla resmî bildirisi: "...Olaya dikkatimizi bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeye asla müsamaha etmeyeceğimizin bir daha anlaşılmasıdır. Meselenin mahiyeti esasen din değil, dildir. Kesin olarak bilinmelidir ki, Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında hâkim ve esas kalacaktır!" nedeniyle
Atatürk un, akşam Bursa'dan Mudanya'ya, buradan da Gülcemal vapuru ile İstanbul'a hareketi.
Atatürk'ün, gece Bursa'dan İstanbul'a gelişi.
1931 - Atatürk'ün, akşam trenle İzmir'den Balıkesir'e hareketi.
1930 - Atatürk'ün, Etnografya Müzesi'ni ziyareti ve Müze'de toplanan sanat eserleri üzerinde incelemeleri.
1923 - Atatürk'ün, Lâtife Hanımla beraber Akhisar'dan Balıkesir'e gelişi, şehirde inceleme ve ziyaretleri, gece şerefine fener alayı düzenlenmesi.
Fransız Generali Edvart de Bourbon'un, evliliği nedeniyle Atatürk'e tebrik mektubu: "İslâmın savunması ve Türkiye'nin yeniden kazandığı yüce şanlışeref için de sizi ayrıca kutlarım."
1921 - Londra Konferansı'na gitmek üzere Bekir Sami Bey başkanlığında Türk Heyeti'nin Ankara'dan hareketi.
Londra Konferansı'na katılmak üzere seçilen ve Hariciye Vekili Bekir Sami Bey'in (Kunduh) başkanlığını yaptığı kurulda Yunus Nadi (Abalıoğlu), Cami Bey (Baykurt), Hüsrev Bey ve Zekai Bey gibi isimler yer aldı.
Atatürk'ün, Hâkimiyet-i Milliye gazetesi muhabiri Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey'in sorularına verdiği cevapların gazetede yayımlanması: "Komünizm içtimaî bir meseledir. Memleketimizin hali, memletimizin sosyal şartları, dinî ve millî ananelerinin kuvveti, Rusya'daki komünizmin bizce uygulanmasına müsait olmadığı kanaatini doğrular mahiyettedir."
1920 - Rauf Bey'in, İstanbul'dan Atatürk'e Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda 70 kişilik "Felâh-ı Vatan Grubu" oluşturulduğunu bildiren telgrafı. [Kocatürk]
Rauf Bey ve arkadaşları, Ankara'daki görüşmelerde kararlaştırılan Müdafaa-ı Hukuk Grubu yerine, bu adı kullanmaktan çekinerek Felâh-ı Vatan Grubu'nu kurdu. Grupta Celalettin Arif, Rauf Bey, Vasıf Bey, Cami Bey (Baykurt) gibi isimler var.
1917 - Atatürk'ün, rahatsızlığı bugün de devam etmesi nedeniyle günü evinde geçirişi.
Doğumlar
1664 - II. Mustafa, 22. Osmanlı padişahıdır. (ö. 1703)
1748 - Adam Weishaupt, Illuminati'nin kurucusu (ö. 1830)
1853 - Ignacij Klemenčič, Sloven fizikçi (ö. 1901)
1908 - Amintore Fanfani, İtalyan siyasetçi (ö. 1999)
1911 - Ronald Wilson Reagan, ABD'nin 40. başkanı (ö. 2004)
1912 - Eva Braun, (Adolf Hitler'in eşi) (ö. 1945)
1932 - François Truffaut, Fransız sinema yönetmeni (ö. 1984)
1940 - Tom Brokaw, ABD'li haber spikeri
1945 - Bob Marley, Jamaikalı reggae müzisyeni (ö. 1981)
1956 - Nazan Öncel, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci
1962 - Axl Rose, Rock müzisyeni (Guns N' Roses grubu)
1979 - Natalya Safronova, Rus voleybolcu
Ölümler
1695 - II. Ahmet, 21. Osmanlı padişahı (d. 1643)
1793 - Carlo Goldoni, İtalyan oyun yazarı (d. 1707)
1916 - Rubén Darío, Kübalı şair (d.1867)
1918 - Gustav Klimt, Avusturyalı sembolist ressam (d.1862)
1952 - VI. George, Birleşik Krallık hükümdarı ve Hindistan imparatoru (d. 1895)
1960 - Selahattin Pınar, Besteci, tanburi.
1962 - Władysław Dziewulski, Polonyalı gökbilimci ve matematikçi (d. 1878)
1967 - Martine Carol, Fransız aktris (d. 1920)
1977 - Hayri Esen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı (d. 1919)
1989 - Barbara W. Tuchman, Pulitzer ödüllü tarihçi (d. 1912)
1994 - Joseph Cotten, ABD'li aktör (d. 1905)
2002 - Osman Bölükbaşı, Türk siyasetçi (d. 1913)
2002 - Max Perutz, Avusturyalı-İngiliz moleküler biyolog (d. 1914)
2007 - Frankie Laine, ABD'li şarkıcı (d. 1913)
1664 - II. Mustafa, 22. Osmanlı padişahıdır. (ö. 1703)
1748 - Adam Weishaupt, Illuminati'nin kurucusu (ö. 1830)
1853 - Ignacij Klemenčič, Sloven fizikçi (ö. 1901)
1908 - Amintore Fanfani, İtalyan siyasetçi (ö. 1999)
1911 - Ronald Wilson Reagan, ABD'nin 40. başkanı (ö. 2004)
1912 - Eva Braun, (Adolf Hitler'in eşi) (ö. 1945)
1932 - François Truffaut, Fransız sinema yönetmeni (ö. 1984)
1940 - Tom Brokaw, ABD'li haber spikeri
1945 - Bob Marley, Jamaikalı reggae müzisyeni (ö. 1981)
1956 - Nazan Öncel, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci
1962 - Axl Rose, Rock müzisyeni (Guns N' Roses grubu)
1979 - Natalya Safronova, Rus voleybolcu
Ölümler
1695 - II. Ahmet, 21. Osmanlı padişahı (d. 1643)
1793 - Carlo Goldoni, İtalyan oyun yazarı (d. 1707)
1916 - Rubén Darío, Kübalı şair (d.1867)
1918 - Gustav Klimt, Avusturyalı sembolist ressam (d.1862)
1952 - VI. George, Birleşik Krallık hükümdarı ve Hindistan imparatoru (d. 1895)
1960 - Selahattin Pınar, Besteci, tanburi.
1962 - Władysław Dziewulski, Polonyalı gökbilimci ve matematikçi (d. 1878)
1967 - Martine Carol, Fransız aktris (d. 1920)
1977 - Hayri Esen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı (d. 1919)
1989 - Barbara W. Tuchman, Pulitzer ödüllü tarihçi (d. 1912)
1994 - Joseph Cotten, ABD'li aktör (d. 1905)
2002 - Osman Bölükbaşı, Türk siyasetçi (d. 1913)
2002 - Max Perutz, Avusturyalı-İngiliz moleküler biyolog (d. 1914)
2007 - Frankie Laine, ABD'li şarkıcı (d. 1913)