Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, kış mevsiminde soba ve elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlara ve baca tutuşmalarına çok sık rastlandığını belirterek, "Kış aylarında yaşanan yangınlar, can ve mal güvenliğini daha çok tehdit ediyor. Kış aylarında yangınlar; konut, işyeri, devlet dairesi, okul, hastane, otel, sanayi tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi mekanlarda yoğunlaşıyor. Ayrıca araç yangınları da artıyor"dedi.
İtfaiye Daire Başkanlığı istatistik raporlarına göre, kış mevsimini kapsayan, son 3 ayda yaşanan toplam 1 547 yangından 445’i, gecekondu, konut, bina ve işyeri gibi yaşamsal alanlarda gerçekleşti. 227 yangın, motorlu araçlarda; 269 yangın, çöplük alanlarında; 29 yangın, kereste depolarında çıkarken; 577 yangın da diğer farklı mekanlarda yaşandı.
-DİKKATSİZLİK, İHMAL, ELEKTRİK KONTAĞI...
Yangınlara yol açan nedenler hakkında da bilgi veren Sipahi, kış aylarında yaza göre daha az da olsa, özellikle çöp alanlarına söndürülmeden sigara izmariti ve kibrit atılması, 3 ayda 429 yangına yol açtı. Yine kış aylarında sık rastlanan yangın nedenlerinden elektrik kontağı da Başkent’te 328 yangın çıkmasına sebep oldu.
İtfaiye Daire Başkanı Sipahi, yangının söndürülmesinden çok, alınacak tedbirlerin önemine dikkat çekerek, “Yangını meydana getiren unsurların kontrol altına alınması veya ortadan kaldırılması, yangınla mücadelede en etkin yöntemdir” dedi.
-EVDEN ÇIKARKEN, ELEKTRİKLİ CİHAZLARI PRİZDEN ÇEKİN
Soba ve elektrikli ısıtıcıların, perde, yatak, koltuk, dolap benzeri kolay alev alabilecek eşyalardan uzak yerlere konulmasının uygun olacağını hatırlatan Sipahi, kısa bir süre için bile olsa, evden ayrılanların, elektrikli cihazlarını prizden çıkartmalarının, can ve mal güvenliği açısından uygulanması gereken önemli emniyet tedbiri olduğuna dikkat çekti.
Sipahi, bu yıl kış mevsiminde 119 yangının da baca tutuşması sonucu meydana geldiğini ve baca tutuşmasının tek nedenin ihmal olduğunu vurgulayarak, düzenli olarak yaptırılacak baca temizliğinin, yangın riskini tümüyle ortadan kaldıracağını kaydetti.
-DOĞALGAZ GAZ KAÇAĞINDA, PATLAMAYA DİKKAT-
Celil Sipahi, vatandaşların konut, işyeri ve motorlu araçlarda, yangına başlangıç aşamasında müdahale edebilmek için mutlaka standartlara uygun yangın söndürme tüpü bulundurmaları gerektiğini söyledi.
Doğalgaz yangınlarında yapılacak en önemli müdahalenin, gazı kaynağından kesmek olacağını belirten Sipahi, bu tür yangınların kontrol altına alınması veya söndürülmesi durumunda, ortamda biriken gazın, yangından da daha tehlikeli bir patlama potansiyeli taşıyacağı için kesinlikle sigara, kibrit, cep telefonu kullanılması ve elektrik düğmesinin açılması gibi kıvılcıma neden olabilecek eylemlerden kaçınılması ve biriken gazın acilen tahliye edilmesi için de kapı ve pencerelerin açılması gerektiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 16:25